Митрополит Наум: Ремонтираме усилено храмове и манастири

2
Намеренията на Русенската митрополия да изгради храм в гробищния парк „Басарбово“ са били временно замразени заради скока на цените в строителството
Намеренията на Русенската митрополия да изгради храм в гробищния парк „Басарбово“ са били временно замразени заради скока на цените в строителството Видео: Русе Медиа

Намеренията на Русенската митрополия да изгради храм в гробищния парк „Басарбово“ са били временно замразени заради скока на цените в строителството

Русенската митрополия ремонтира усилено храмове и манастири в епархиите си, сподели Русенският митрополит Наум в навечерието на големия празник Рождество Христово. Напреднали са дейностите в двата манастира в селата Копривец и Каран Върбовка, а в около 14 храма ремонтите се правят със средства по европейски програми.

В манастира в Копривец завършихме тяло А – пристройка, което е кухня с трапезария, излята е втората плоча и остава да бъде завършен покривът. Направихме ограда около целия манастир, остава да направим камбанарията при входа на манастира, за която вече има закупени камбани. В Каран Върбовка също вървят ремонтни и възстановителни дейности“, каза владиката, предаде Русе Медиа.

Той изрази надежда, че православни християни с отношение към църквата също ще дарят своята лепта, за да не се разчита само на помощ от държавата. Има много храмове, които се нуждаят от ремонт и възстановяване, но не за всички се печелят проекти за финансиране. Такъв е примерът с църквата в Бистренци, която е разцепена от години, но тъй като не е паметник на културата, не успява да събере точки при няколкото кандидатствания по Оперативна програма „Развитие на селските райони“.

Намеренията на Русенската митрополия да изгради храм в гробищния парк „Басарбово“ са били временно замразени заради скока на цените в строителството. Проектът обаче не е изоставен, каза митрополит Наум. За него има одобрение на общината, решение на Общинския съвет и отпуснат терен в началото на гробищния парк веднага след административната част. Очакванията са през новата година да се направи първа копка и да започне изграждането на храма – не без помощта на дарители.

След ремонта на уникалната църква „Св.Петка“ в Русе тепърва миряните свикват, че отново има къде да се помолят в енорията си. „За българите като че ли не е много важно дали ходим в енорийския си храм или ходим от храм в храм. Докато в Гърция, Румъния и другите православни страни енориашите около храма държат на този храм, посещават го и по този начин поддържат жив литургичния живот в църквата“, каза митрополит Наум.

В Русенско се водят богослужения и на по-необичайни места – на определени празници със съгласието на директора на Регионалния исторически музей има служби в част от църквите в Ивановските скални манастири. Последно там се е провело богослужение в памет на Св.Царица Теодора, първата съпруга на цар Иван-Александър. „В една от скалните църкви има много лошо запазена фреска, която изобразява Св.Царица Теодора като ктитор на манастира и за втора година поканихме представителя на Румънската патриаршия заедно викарния епископ да служат“, обясни владиката.

Все още се наблюдава недостиг на свещеници на някои места, но има и нови попълнения, които идват от духовните училища. Вече има трима нови дякона, които са се присъединили към свещенослужителите в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Божий раб
    Еврофондове !
  • -2
    4
    Нафърфорий
    Амин! Харен ,честен и почтен чиляк !
  • -2
    3
    бандера
    Нашият прекрасен митрополит може да се обърне за пари към ген. Леонид Решетников, с който преди години много сладко си хортуваха в Русе. А може да поиска денги и директно от полковник Гундяев, с партизанското име Кирил, който е назначен от ГРУ за Патриарх на Руzия. Нали му е началник.
  • 3
    2
    Бай Иван
    Ремонтирате вие ама друг път. Църквите по селата се рушат и пустеят. Вместо да смените счупена керемида сега вие чакате да падне покрива.
  • 6
    1
    Познат
    Русенци сме богопомазани с нашият прекрасен и деен митрополит! Господ здраве и благоденствие да му дава, както и на нашите любими отчета от клира! АМИН!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари