Създаването на нови винени сортове е сред приоритетите на „Образцов чифлик“

0
От Института разполагат със сертификати за 20 сорта лоза, люцерна, пшеница, фасул и овес
От Института разполагат със сертификати за 20 сорта лоза, люцерна, пшеница, фасул и овес Снимка: Областна администрация

Селекцията и създаването на нови винени сортове, които да са устойчиви на всякакъв тип болести ще продължи да е сред водещите приоритети на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“

Това стана ясно от проведена по-рано през деня среща между областния управител Борислав Българинов и директора на институцията доц. д-р Галина Дякова. Идеята е максимално разгръщане на научния потенциал на „Образцов чифлик“, така че да се минимизира използването на препарати за растителна защита в сферата на лозарството и винарството. За момента са признати два такива сорта. Става дума за „Кристален“ и „Мискет Викинг“, които вече се използват даже и като посадъчен материал. На свободна продажба са, а стойността им е около 4 лв. за бройка.

Освен това приоритет се отдава и на иновациите сред люцерната. Пет са новосъздадените сортове, като през изминалата година успешно е бил селекциониран и последният към днешна дата „Цвета“. Те са изключително търсени, тъй като са създадени при екстремни условия и издържат на резки климатични промени. Ако масовите люцерни посеви издържат до 4 години, то тези нови сортове могат да издържат с 2 години повече.

От Института разполагат със сертификати за 20 сорта лоза, люцерна, пшеница, фасул и овес. Припомняме, че самият институт е създаден преди повече от век – през 1905 година, но опитното дело в Русенско датира още от 1864 година, когато управителят на Дунавския вилает Митхад паша създава държавното стопанство „Нумне чифлик“, което в превод означава опитен чифлик. Целта е била да бъдат изпитвани нови земеделски култури, сортове и машини.Така „Образцов чифлик“ се оказва сред пионерите в опитното дело в Европа и люлка на земеделската наука в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари