Зърнопроизводителите са в протестна готовност

1
Зърнопроизводител от Русе: Положението става все по-зле
Зърнопроизводител от Русе: Положението става все по-зле Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводител от Русе: Положението става все по-зле

Зърнопроизводителите в цялата страна са в протестна готовност, заради тежката ситуация, в която се намира секторът и липсата на навременни мерки за оцеляването му. В декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите се посочва, че секторът от няколко години се намира в колапс, заради неблагоприятни икономически и климатични събития, предаде БГНЕС.

Положението става все по-зле, споделя и Станимир Станчев, който е зърнопроизводител от Русе. По думите му, се задава едно преструктуриране, при което някои няма да оцелеят. Той е категоричен, че има нужда от силна държавна политика в сектора, тъй като той е част от националната сигурност.

„Разходите изпреварват вече с много приходите, някои производители използваха резервите, които имаха, а други теглиха кредити, за да се справят със ситуацията“, коментира още Станимир Станчев.

В министерството на земеделието са запознати с исканията на зърнопроизводителите, които настояват за неотложна подкрепа. Те искат да се включат пшеницата, ечемикът, царевицата, слънчогледът и рапицата в държавната помощ , заради войната в Украйна и държавата да отстоява твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна. Освен това, зърнопроизводителите настояват на европейско ниво да се облекчат правилата в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони във връзка с екологичните изисквания, произтичащи от Зелената сделка, както и реално да се изравнят субсидиите и подпомагането за всички европейски производители. Не на последно място, те искат и законодателни инициативи за подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари