Съветниците от ГЕРБ и СДС напуснаха сесията, обвиниха ги в саботаж

1
Това предизвика извънреден брифинг на ръководството на Общинския съвет в лицето на председателя Иво Пазарджиев от „Патриотите-ВМРО“и зам.-председателя Пламен Рашев от МК „БСП за България“
Това предизвика извънреден брифинг на ръководството на Общинския съвет в лицето на председателя Иво Пазарджиев от „Патриотите-ВМРО“и зам.-председателя Пламен Рашев от МК „БСП за България“ Видео: Русе Медиа

Със скандал приключи днешното заседание на Общинския съвет в Русе, което се проведе в „Канев център“ заради противоепидемичните мерки. На точката, свързана с промени в правилника на местния парламент, съветниците от ГЕРБ и СДС напуснаха залата и поставиха под въпрос кворума на сесията

Реакцията им е вследствие на дебата, свързан с предложението след петото изказване по дадена точка да може да се прекратяват изказванията, предава Русе Медиа. Това провокира обвинения от страна на опозицията в Общинския съвет, че се ограничава свободата на словото. Последва спонтанно напускане на залата от страна на съветниците на ГЕРБ и СДС.

Това предизвика извънреден брифинг на ръководството на Общинския съвет в лицето на председателя Иво Пазарджиев от „Патриотите-ВМРО“и зам.-председателя Пламен Рашев от МК „БСП за България“. Иво Пазарджиев определи случилото се днес като опит за саботиране на сесията, и то за втори път по време на пандемия.

„Една и съща група се опита да провали заседанието, този път беше последвана от друга група общински съветници. Аз като председател искам да ги призова и да ги приканя да преосмислят поведението си, тъй като считам, че управлението на града е наша обща кауза и цел. Съветниците напуснаха залата именно преди гласуването на промените в правилника, а те бяха инициирани именно от съветници, които днес опитаха да провалят заседанието“, каза Пазарджиев.

Той обясни, че основната цел на промените е била именно да се въведе възможност за провеждане на заседание чрез видеоконферентна връзка. Осигуреният, макар и трудно кворум след напускането на двете групи, е позволил да се приеме предложението и следващият път сесията да може да бъде онлайн. „Несериозно е да получаваш писма преди всяка сесия как трябва да проведем заседание онлайн, а да се саботира именно приемането на правилата за това. Всеки един съветник е получил 450 лв. за участието си в заседанието, което се опитаха да провалят. Ако някой гражданин напусне работното си място преди края на работното време, аз считам, че неговият работодател няма да го търпи дълго. Така че отново призовавам колегите да имат по-отговорно отношение“, заяви още Иво Пазарджиев.

Той не пожела да назове конкретно политическите сили и заяви, че не иска да се влиза в остри сблъсъци. „Никой не желае да ограничава нито свободата на словото, нито изказванията, но когато изказванията станат безсмислени, когато се преповтаря едно и също, или се говори извън темата, нормално е да има процедура при която да се прекратят дебатите“, каза Пазарджиев.

Пламен Рашев изрази неудовлетворението си, че точката за неприсъствените заседания е предизвикала остра политическа битка. „Тя отново беше предизвикана от артистичните общински съветници на база това, че ние запушваме устата на опозицията, и то как. Като гарантираме поне 50 минути изказване по всяка точка, а групите, които не са имали възможност да говорят, да могат да го направят. Това е минимумът, защото не е казано, че след пет изказвания непременно ще има процедура за прекратяване. Казаха се някои обидни думи, че осем години не се е случвало такова нещо. А точно, когато се вземаха решения за бюджет, ние бяхме „отсвирени“ като анблок на опозицията. За пореден път по време на пандемия тези, които понякога гръмко и повече от гръмко коментират,че са демократи, напуснаха залата с възможност да провокират невземане на решения по важните точки, които бяха останали“, заяви още Пламен Рашев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари