САЩ не изключват военни действия срещу Иран във връзка с ядрения спор

0
Това заяви днес държавният секретар на Антъни Блинкън
Това заяви днес държавният секретар на Антъни Блинкън Снимка: ЕПА / БГНЕС

Това заяви днес държавният секретар на Антъни Блинкън

Правителството на САЩ не изключва военни действия, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Запитан дали това включва и военен вариант, Блинкън заяви, че не го изключва. "Всички възможности са открити", каза той по време на интервю за телевизионния канал "Ал Арабия" в рамките на пътуването си в Близкия изток.

Но той също така заяви, че предпочитаният път за решаване на проблемите е дипломатическият. Иран е имал възможност да се върне към международното ядрено споразумение, но отхвърли този вариант, каза Блинкън.

През лятото на 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън също не изключи нападение като крайна мярка, припомня ДПА.

В продължение на много месеци преговорите за съживяване на ядреното споразумение от Виена от 2015 г. между Иран и Запада бяха в задънена улица. Според дипломати Техеран е блокирал споразумението малко преди сключването му.

Бруталното потушаване на неотдавнашните протести в Иран също е разклатило доверието в преговорите. ЕС осъди действията на иранския апарат за сигурност и наложи нови строги санкции на Техеран.

След като през 2018 г. САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран, Техеран също спря да спазва договорените в споразумението ограничения и отказа достъп на инспекторите на Международната агенция по ядрена енергия (МААЕ).

Понастоящем Иран обогатява уран до ниво на чистота от 60%. Според данни на МААЕ това не е значително под 90%, необходими за ядрени оръжия. Иран твърди, че ще използва ядрената си програма само за граждански цели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Stanko
    Управленците на света пак искат да "налагат" своето мислене и "демокрация". Кога ли ще дойде мига в който ще се преобърне света? Защо си мислят, че го владеят този свят???
  • -3
    2
    Bonkerz
    Пуциян да дава атомките на лудите аятоласи, ислямски фундаменталисти и терористи и да им гледа сеира, напук на колективния прогнил Запад, викаш?
  • 4
    1
    Владимир
    краварите няма да се спрат докато не запалят света
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари