САЩ налага санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков

2
Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона "Магнитски"
Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона "Магнитски" Снимка: dnews

Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона "Магнитски"

Това предаде Ройтерс, като се позова на съобщение в сайта на ведомството, посочи БТА.

Мярката е насочена срещу Васил Крумов Божков, който е известен български бизнесмен, Делян Славчев Пеевски, бивш член на парламента, и Илко Димитров Желязков, бивш правителствен представител, се казва в сайта на ведомството.

Изявление на Министерството на финансите на САЩ, предаде dnews.

Правителството на САЩ вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права. Днешният акт, най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега - демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция. Правителството на САЩ ще продължи да налага санкции с осезаеми и значителни последици на лица, които са замесени в корупция и ще продължи да защитава глобалната финансова система от злоупотреби, се посочва в съобщението на Министерството на финансите на САЩ.

Санкциониращата мярка е срещу Васил Крумов Божков - известен български бизнесмен и олигарх, Делян Славчев Пеевски - бивш народен представител, Илко Димитров Желязков, бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и дружествата, притежавани или контролирани от тези лица.

Посочените лица и дружества са санкционирани съгласно Указ 13818, който допълва и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят.

Тези санкции съвпадат с допълващи действия, предприети от Държавния департамент на САЩ за публичното оповестяване на санкции срещу Пеевски и Желязков съгласно член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързани с тях програмни бюджетни средства заради участието им в корупция в значителни размери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари