С безумните закони се захранва корупцията!

2
Добре дошли в територията на абсурда!
Добре дошли в територията на абсурда!

Когато законодателството се прави от потомствени политици, които освен стаж в партийните централи не са работили нищо друго, когато се гласуват от хора, които нямат и ден стаж по професията си, когато са дебатирани и одобрявани от хора, които са станали политици, защото за друго не стават, резултатът е хаос и пълна липса на държавност.

Вчера на брифинг гербавите се похвалиха, че са направили промени в закона, уреждащ оръжията. Видиш ли, нямало да отнемат оръжията на ловците. Ама тези с газовите оръжия да си вадили сертификат, че не можело да се преработят в огнестрелно. Мислители, ей, не тикви! Другите „свежи“ законодателни идеи са Закон за маслодайната роза и Закон за трюфела. Вие си мислите, че такова нещо като рози и трюфели не подлежи на законова регулация. Да, ама не, не познахте! Вече рози в двора – йок! Особено маслодайни такива. Не можете да се кефите на прочутата в цял свят българска маслодайна роза в двора си! Иначе тежки глоби. Не можете и да я отглеждате на малки площи. Само големите производители. Ако щете! И без това почти вече няма маслодайна роза. Като я довършим, може да сеем мак, като в Афганистан!

И трюфели не можете да събирате. Какво е това нещо – всеки простак да тръгва по горите за трюфели, не става тази работа така. Трябва да се плаща на държавата, да ви знаят службите за какво ходите по горите, специално куче да си обучите – естествено, пак под благото държавно око.

Неща, които преди десет години щяха да предизвикат само смях и подигравки, сега се възприемат с тъпо примирение. Няма основен закон без поне две страници изброяване на изменения и поправки. Които взаимно си противоречат, а броят им не може да бъде запомнен дори от съдиите. И законите се правят ад кох, на коляно, по конкретен казус или по-лошото – за конкретен човек. Лобистки закони и такива, насърчаващи или директно създаващи условия за корупция. Докато важни неща остават неуредени. Добре дошли в територията на абсурда!

Да, територия. Защото законите са в основата на държавността. Без качествени закони няма правова държава, няма справедливост, няма правосъдие. Няма дори народ, а само тълпа!

Автор: Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари