Адвокат: Законът на ГЕРБ за КПКОНПИ ще им гарантира недосегаемост за 7 години

0
Важно е КПКОНПИ да се раздели, двата "отрасъла" не могат да съществуват в един закон, смята Атанас Черногорски
Важно е КПКОНПИ да се раздели, двата "отрасъла" не могат да съществуват в един закон, смята Атанас Черногорски Снимка: Кадър от Евроком

Важно е КПКОНПИ да се раздели, двата "отрасъла" не могат да съществуват в един закон, смята Атанас Черногорски

"Важно условие е в момента да бъде разделена КПКОНПИ на две комисии - за корупцията и за конфискация на имущество, тъй като двата "отрасъла" са коренно различни и не могат да съществуват нормално в един закон. Проблемът в сегашния Закон за КПКОНПИ основно се обуславят от това, че се налагат не еднакви стандарти при проверка на властимащите лица и граждани, които са обект на проверка по конфискация на имуществото".

Това каза пред БНР адвокат Атанас Черногорски, работил в комисията от 2006 до 2011 г., позната тогава като Комисията "Кушлев".

Той изказа мнение, че проектозаконът на ГЕРБ не трябва да бъде приет, защото "с този закон няма да бъде изпълнена основната цел - ефективно противодействие на корупцията":

"Така написан и с тези разпоредби законът ще бетонира ГЕРБ за недосегаемост за следващите 7 години. ... Ще им гарантира бъдещо 7 години безпроблемно съществуване - с оглед да им изтекат давностните срокове за извършени, извършващи се или предстоящи да се извършат криминализирани деяния по корупцията и конфликт на интереси и несъвместимост", каза още адвокат Черногорски.

Според него 7 години е твърде дълъг мандат за колективен орган и подчерта, че 5 години е по-добър срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари