Русия заплаши да отблъсне украинските сили по-далече от границите си заради американските ракети

0
С колкото по-голям обсег бъдат доставяните оръжейни системи, толкова по-надалеч ще изтласкаме нацистите, категоричен бе Сергей Лавров
С колкото по-голям обсег бъдат доставяните оръжейни системи, толкова по-надалеч ще изтласкаме нацистите, категоричен бе Сергей Лавров Снимка: ЕПА / БГНЕС

Вашингтон снабдява Украйна с така наречените ракетни комплекси М142 "Хаймарс" 

Москва заяви, че ако Западът достави на Украйна оръжия с по-голям обсег, това ще накара Русия да изтласка украинските войски още по-далеч от границите си, за да се защити, което по същество може да увеличи възможните териториални загуби на Украйна заради инвазията, предаде Ройтерс.

"С колкото по-голям обсег бъдат доставяните оръжейни системи, толкова по-надалеч ще изтласкаме нацистите от линията, от която нататък те представляват заплаха за рускоезичното население и Русия", каза на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от БТА.

От началото на инвазията си, която нарича "специална военна операция", Русия многократно е заявявала, че цели да прочисти Украйна от "нацисти". Киев и западните му поддръжници определиха тези твърдения като измислица и заявиха, че Украйна се бие за оцеляването си.

САЩ изключиха като възможност изпращането на американски или натовски войски в Украйна, но Вашингтон и Великобритания се съгласиха да доставят на Киев високоточни ракетни комплекси със значително по-голям обсег на действия от предишните, които предоставиха на Украйна.

Вашингтон снабдява Украйна с така наречените ракетни комплекси М142 "Хаймарс" (HIMARS, High Mobility Artillery Rocket Systems), а Лондон ще ѝ осигури системи за залпов огън М270.

В интервю, излъчено вчера, президентът Владимир Путин предупреди Вашингтон, че ако Западът предостави на Киев за тези високоточни ракетни комплекси боеприпаси с по-голям обсег, Русия ще нанесе удари по цели, каквито досега не е атакувала.

Поначало обсегът на даден ракетен комплекс зависи от боеприпасите, с които стреля. Комплексите "Хаймарс" са с максимален обсег от над 300 км, но този на доставяните от САЩ ракети е едва 64 км - или просто два пъти по-голям от този на гаубиците, които са предоставили на Украйна.

Но според военни експерти обсегът на "Хаймарс" е малко по-голям от този на аналогичните руски оръжия, което би позволило на силите на Киев да удрят вражеската артилерия, като останат извън обсега ѝ, отбелязва Франс прес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    до 2
    Понеже спомена Турция, да те питам колко конфликта е имало последните 50 години между Гърция и Турция и дали НАТО по някакъв начин им помогна? Виж, теле загубено, НАТО е търговска организация. Който и да нападне България помощ от НАТО не чакай! Те ПРОДАВАТ оръжия, не ги подаряват. Важи и за Украйна. Те ИМ ПРОДАВАТ оръжия така, че ще наливат бензин в огъня докато има кой да мре на фронта или както каза Памперса :" Ще помагаме на Украйна до последният украинец!".:((((((
  • 3
    3
    до 2
    Вземи ти да четеш и то не само Блиц и ще видиш кой е агресор. Иначе Украйна си е изконна руска територия. Да ми кажеш кога е имало украинска държава?:) Толкова, колкото и македонска държава или македонска нация. А Крим до Хрушчов дори не е бил в състава на Украйна. Та, добър съвет ми даде за четенето, но все пак чети и ти.:) Прочие, когато краварите бомбардираха Югославия, ти как подкрепи сърбите? А когато краварите нападнаха Афганистан, тогава кой беше агресорът? Да продължавам ли?!
  • -1
    2
    смях в залата
    и що да не налива бензин, помагат на по-слабия срещу по-силния агресор. представи си аналогичен случай Турция - България, тогава ква песен ще пееш? Разбирам че си промит русофил, ама вземи чети повече книжки, и не само руски...
  • -1
    1
    русенец
    Ако "демократичният" запад продължава да налива бензин в огъня, като нищо Русия ще изтласка Украйна поне до Брюксел.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари