Русия разположи отбранителни ракетни системи близо до Япония

3
Япония предявява претенции към контролираните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии
Япония предявява претенции към контролираните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии Снимка: БТА

Япония предявява претенции към контролираните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии

Руското министерство на отбраната съобщи, че е разположило мобилни брегови ракетни системи на северен остров от Курилския архипелаг – част от стратегически разположена островна верига, която се простира между Япония и руския полуостров Камчатка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Япония предявява претенции към контролираните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии. Този териториален спор датира от периода в края на Втората световна война, когато съветски войски ги отнемат от Япония.

Руските брегови ракетни комплекси „Бастион“, които изстрелват ракети с обсег до 500 километра, бяха разположени на остров Парамушир в северната част на Курилския архипелаг, каза вчера руското военно ведомство.

Бреговите военнослужещи от Тихоокеанския флот ще наблюдават денонощно прилежащата акватория и зоните на проливите, се казва в министерското съобщение.

Съобщава се също, че на Парамушир е изграден военен лагер с условия, позволяващи целогодишно обслужване, настаняване, отдих и изхранване на личния състав.

Това разполагане на ракети става една година, след като Русия дислоцира системи „Бастион“ на остров Матуа, в централната част на Курилската верига, посочи министерството в Москва.

През септември базираният във Вашингтон мозъчен тръст „Център за стратегически и международни изследвания“ посочи в доклад, че останала в сянката на инвазията в Украйна, извършваната от Москва милитаризация на Курилските острови „се е оказала до голяма степен под радара“.

Стъпките на Русия за засилване на присъствието ѝ предполагат, че островите ще продължат да играят пагубна роля в руско-японските отношения и че Япония и САЩ трябва да задълбочат консултациите си относно дейността на Русия в региона, пише в доклада, публикуван на сайта на Центъра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    До 1 усраинската курва
    Ти еба путката майчина продажна усраинско псе! Ходи си в драгата усрайна боклук! Братска Русия ще ебе майката на усраинското блато еврейско!
  • -3
    1
    Sтанко
    Рушлямците в края на ВСВ заграбват островите както сега се опитват да заграбят части от независимата и баша братска Украйна! Това им е в кръвта алкохолизирана, само грабежи и войни! Дано по-бързо бъдат унищожени за радост на целия НОРМАЛЕН свят! АМИН!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари