Русенци похапнаха римски кюфтенца и леща на Сексагинта Приста

0
Русенци похапнаха римски кюфтенца и леща на Сексагинта Приста
Видео: БГНЕС

Времената на Римската империя оживяха в античната крепост Сексагинта Приста край Русе. За трета поредна година останките от крепостта се превръщат в римски пазар на открито, където атрактивни възстановки разказват на русенци и гостите на града как са живели хората преди близо две хилядолетия.

Легионери, майстори на занаяти и изкусни кулинари се събраха на крепостта Сексагинта Приста, за да покажат най-интересните моменти от битието на древните римляни. "Това, което прави по-различен римския пазар, е присъствието на само на занаятчии, но и на художници и на поети. Акцентът тази година е поставен основно върху римската кухня, защото смятаме, че това все още е доста непозната част от нашата история, а и правим връзка с местната кухня", обясни директорът на Историческия музей в Русе доц.Николай Ненов. Самият той бе облечен като римски император .

Посетителите имат възможност да опитат римска закуска с хляб, маслини и сирене, пиле с грах, който е овкусен с много билки, и подправки, рибена чорба, леща с кюфтенца. Лещата е била е една от най-любимите храни на римляните, като дори има сентенция, че лещата прави силата на римския войник. А за пиене русенци получаваха разхладителна напитка от изцеден лимон с листенца от мента и овкусен с мед.

"В началото, когато Римската империя не е била толкова силна, храната не е била нито толкова богата, нито толкова разнообразна. Хранели са се най-вече със зърнени храни, месото е било само по празници, имало е много тестени изделия. Във всяка римска кухня е трябвало задължително да има зърнени продукти, маслини, маслинено олио, а любимата напитка е била виното. Вече по-богатите са си позволявали много повече - най-известният римски кулинар Апиций е препоръчвал на приятелите си ястия от езици на чучулиги или кюфтенца от пауново месо", разказа етнографката Искра Тодорова. Интересна е и технологията на сечене на реплики на римски монети. Римляните са секли сестерций и денарий, а специално за Сексагинта Приста са направени печати с името на древния римски град на Дунава. Тези монети остават като сувенири за посетителите. Във възстановките се включиха актьори от Русе и представители на римската кохорта от Свищов, които показаха как са се водили битки и каква е била церемонията по посвещаването на нов легионер. Любопитна бе и демонстрацията на дневниците, които са си водели римските войници по време на поход. Върху твърда основа са нанасяли с четка смес от сапунена вода и черна боя и след изсъхването й са пишели по повърхността с твърдо острие.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари