Крепостна стена от Сексагинта Приста ще "оживее" в нова сграда в Русе

8
Уникална възможност да се докоснем до историята на Римската империя ще предложи нова жилищна сграда в Русе
Уникална възможност да се докоснем до историята на Римската империя ще предложи нова жилищна сграда в Русе Снимка: Регионален исторически музей - Русе

Уникална възможност да се докоснем до историята на Римската империя ще предложи нова жилищна сграда в Русе

Част от крепостната стена на Сексагинта Приста, датирана от IV век, ще бъде експонирана и достъпна за посещения в приземния етаж на сградата, която ще се издигне на ул. „Капитан-лейтенант Евстати Винаров“ № 9. Това съобщиха от Регионален исторически музей - Русе.

Спасителните археологически разкопки на терена разкриват ценни артефакти от Римската епоха, хвърляйки светлина върху бита, културата и търговията на хората, живели в този регион преди векове.

Сред находките са:

  • Желязно умбо (средна част на щит)
  • Бронзова дръжка с две животни
  • Фибули (закопчалки)
  • Лампи
  • Брусове
  • Хромели
  • Накити
  • Около 500 монети, от които 336 са от Римската империя, а една е от XIX век, от Китай
  • 62 оловни тежести за рибарски мрежи

Особено вълнуващ е фактът, че част от крепостната стена, изградена по ръба на естествен хълм, е запазена на височина до 4 метра.

След приключване на разкопките, стената ще бъде интегрирана в архитектурата на новата сграда, превръщайки се в нестандартен и атрактивен елемент от нейния дизайн.

Това е не само пример за съвременен подход към опазване на културното наследство, но и шанс за бъдещите обитатели на сградата да съжителстват с част от историята.

Основните разкрития на терена са направени през 2015 г., но проучванията продължават.

Спасителните археологически разкопки са от изключително значение за по-доброто разбиране на историята на Русе и на Римската империя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    koko
    Евала. Ще спасим блокчето на Венци Маринов
  • 9
    1
    Минувач
    Да бе Да. И ще ме пуснат у мазето на бай Пешо да гледам стената. Само и само да не му отиде разрешителното за строеж. Пълна пунта мара
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари