Римски пазар отваря врати в крепостта „Сексагинта Приста“ тази събота

0
Пазарът ще отвори врати в 11.00 ч. Час по-късно – от 12.00 ч., ще започне „Приказка за Ромул и Рем“ на Група за детски театър „Камила“. В 13.00 ч. Първи италийски легион ще разкаже как древните римляни се превръщат във войни и стават част от кохортата
Пазарът ще отвори врати в 11.00 ч. Час по-късно – от 12.00 ч., ще започне „Приказка за Ромул и Рем“ на Група за детски театър „Камила“. В 13.00 ч. Първи италийски легион ще разкаже как древните римляни се превръщат във войни и стават част от кохортата

В събота, 18-и септември, ще се проведе традиционният Римски пазар на „Сексагинта Приста“

Старата крепост ще се оживи от смели войни, красиви римлянки, местни търговци и занаятчии, представящи антични практики за сечене на монети, обработване на дърво и производство на кожени изделия.

Пазарът ще отвори врати в 11.00 ч. Час по-късно – от 12.00 ч., ще започне „Приказка за Ромул и Рем“ на Група за детски театър „Камила“. В 13.00 ч. Първи италийски легион ще разкаже как древните римляни се превръщат във войни и стават част от кохортата, как се обучават и полагат клетва за вярност. По-късно на територията на крепостта ще прозвучат антични текстове в изпълнение на актьора Илия Деведжиев. Благодарение на ученици от Професионалната гимназия по облекло, дамите ще имат възможност да си подарят прически от римско време.

Римският пазар на „Сексагинта Приста“ е едно от устойчивите събития, организирани от русенския музей, което присъства трайно в културния календар на града. Атрактивните възстановки, представящи традиционни практики и модели на живот, имат за цел да презентират разказа за римското наследство и да споделят знанието за Античността на достъпен и разбираем за посетителите език. Те показват дейността на екипа археолози, извършващи теренни проучвания на обекта, като ги правят видими за широката общественост.

Римският пазар на „Сексагинта Приста“ се реализира при спазването на всички противоепидемични мерки – осигурено е по-голямо разстояние между изложителите, а за посетителите и предвидено еднопосочно движение, указано със стрелки. Входът за пазара е от към ул. „Цар Калоян“, а изхода – при Паметника на моряка. Демонстрацията на Римската кохорта ще се извърши на празното пространство пред Паметника на моряка, Посетителите ще бъдат пропускани контролирано. Входът за събитието е 2 лв. на човек. Децата до 7 г. влизат, без да заплащат входни такси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари