Русенци, знаете ли как се краде от еврофондовете?

1

Бойко Никифоров:

Преди дни кметът на Русе ме даде на ДАНС с твърдение, че съм написал и разпространил статия „Как най-лесно се краде от еврофондовете”. Реших да напиша моето мнение, а вие решете истината ли казвам….

И така... От влизането на България в Европейския съюз, страната започна да прави вноски за своето членство, което за 2014 г. бе в размер на 955 млн. лева. От бюджета на ЕС по различни оперативни програми се финансират проекти в които могат да участват общини, предприемачи и неправителствени организации. В по-голямата част бюджетът на всеки проект включва 15 % финансиране от автора на проекта и 85% от Европейския съюз. На пръв поглед сметката е добра, но… има едно условие – всички проекти се изпълняват първо със средства на автора на проекта, прави се одит (проверка) на извършените разходи и тези които управляващият програмата орган сметне за необходими и чак след това, само те се възстановяват от бюджета на Европейския съюз.

Кражбите на пари стават с влагане на обезценени материали и с надписване на надници, срещу които работниците се подписват фиктивно, но вземат само част от сумите.

Основно условие в добрата кражба е проектът да бъде колкото може по-скъп. При инфраструктурните проекти се гони повече строителство върху колкото може по-голяма площ. Полагането на пътна настилка е сред приоритетните, защото всеки сантиметър намалена дебелина носят около 1000 лева печалба на метър линеен. Пример за това е „Пробивът Кауфланд” в Русе, където се строи ненужен на никого четирилентов път, който изведнъж преминава в двулентов точно в прохода под жп. линията. Друга необходимост е да се извършат колкото може повече строителни работи- примерно да се изкопае канал за тръбопровод, пръста от там да се изнесе в депо извън града, после да се върне обратно и да се засипе. За всяко действие – товарене, транспорт и разтоварване се вземат пари. По този начин днес на същият обект („Пробива Кауфланд”) се мести 300 м. жп.линия. На 30 метра, успоредно на съществуваща временно се строи нова. Старата ще се махне за да се изкопае дупката за пътя над който ще се постави моста. След монтирането на моста върху него ще се възстанови линията. После временната линия ще бъде премахната и на нейното място ще бъде доизкопана дупката за пътя. Питам се защо просто не изкопаят прохода за пътя и не направят моста там където сега строят временната жп. линия. Без да строят временна, после да я събарят и връщат на старото място. Това са много пари. Но кой му пука, парите не са негови – наши са, от нашите данъци.

Но … как да откраднем, след като нямаме достатъчно пари да финансираме проект, примерно за 8 млн. лева. Няма проблем. Ние ще го измислим, общината ще бъде автор и тя ще го финансира, на нас ще дадат обществената поръчка и парите пак ще дойдат при нас. Без никакъв риск. Ако трябва общината ще вземе заем и пак тя ще връща лихвите ( с парите на данъкоплатците). Каквото и да сгафим, ако управляващият орган не одобри разходите, те ще са за сметка на общината, а не за наша. Ние ще си вземем нашето, празно няма. Това е схемата.

През зимата на 2013г. „Бъдеще за Русе“ предложихме на кмета Пламен Стоилов да спре корупцията като общинската фирми „Паркстрой“ и общинско предприятие „Комунални дейности“  станат отдели към общината и те сами, без подизпълнители, да изпълняват проектите.  До днес писмен отговор няма. На публично обсъждане на бюджета бе отговорено, че това няма как да стане. Няколко месеца след това озеленяването на града бе възложено на консорциум „Паркстрой“ ЕООД – сдружение на партийни фирми на ГЕРБ и БСП, срещу над 4 мил. лева. Малко след това общинската фирма фалира и сега се разпродава на безценица…

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари