Русенци ще се разминат със санирането

0
Около 8000 души в Русе очакват жилищата им да бъдат санирани през новата 2017 година
Около 8000 души в Русе очакват жилищата им да бъдат санирани през новата 2017 година Видео: БНТ Русе

8000 души в Русе очакват жилищата им да бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност през следващата година.

Половината от тях обаче със сигурност няма да получат финансиране през 2017, тъй като сключването на договори с общините е прекратено. Въпреки това заявления продължават да се приемат, съобщава БНТ Русе.

За 2 години в Русе по ОП „Регионално развитие” и Националната програма за енергийна ефективност са санирани 16 сгради. През пролетта започват строителни работи на стойност 24 милиона лева в още 17 блока. Някъде тук свършват добрите новини за всички, чиито заявления са одобрени. Защото за 4000 души само в Русе и 63 сгради финансиране няма да има. Поне засега.

Никола Кибритев - директор на дирекция „Европейско развитие” – Община Русе:
„В Община Русе се приемат заявления. Обясняваме на всички желаещи, че към настоящия момент програмата не ги одобрява. Т.е. ние ги приемаме, проверяваме, ако отговарят на минималните изисквания, ги подаваме за сключване на договор. Но в момента програмата не сключва договори. Даже и прогнозно не можем да кажем кога ще бъдат изпълнени тези проекти.”

Ако в момента учредите сдружение на собствениците, отстраните недопустимите съоръжения в блока – като построени допълнително тераси, лични комини или разрушени носещи стени, можете да разчитате на финансиране евентуално след 4 или 5 години. И то ако Националната програма за енергийна ефективност бъде възобновена и получава поне по 1 милиард лева годишен бюджет.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари