Русенски работодатели искат да се облекчат процедурите при наемането на деца

0
Все повече ученици в Русе искат да работят през лятната ваканция, но са затруднени от многото документи
Все повече ученици в Русе искат да работят през лятната ваканция, но са затруднени от многото документи Видео: Ruse Мedia

Все повече ученици в Русе искат да работят през лятната ваканция.

До момента са издадени близо 80 разрешителни от Инспекцията по труда, което е с 50 % повече от миналата година.  За засиления интерес говори и фактът, че заявките са започнали още през април.

Бизнесът също е доволен, тъй като това компенсира недостига на работници най-вече в сферата на услугите, особено през летния сезон, когато много от работещите в бранша отиват на морето. В същото време обаче и децата, и работодателите искат да се облекчи режимът за издаване на разрешителни, тъй като го намират за излишно усложнен.

Учениците разказват, че шефовете им трудно се навиват да ги вземат на работа, тъй като трябва да се вадят много документи.Заявките за наемане на непълнолетни се подават от работодателите, които на свой ред изискват документите да бъдат осигурени от децата и респективно родителите им. Най-сериозната тежест е документът от службата по трудова медицина, който трябва да се заплаща от кандидата за работата.

Моят шеф първоначално не искаше да ме вземе, тъй като нямах 18 години. Трябваха куп документи и затова той предпочете да бъда на обучение няколко месеца, докато стана пълнолетен. Тогава веднага ме назначи на работа. Почти целият ми клас иска да работи някъде, но тези, които още нямат 18 години, срещат проблеми. В повечето случаи става с връзки – родителите ти познават някого, той ще те вземе“, разказва Георги, който ще бъде последна година ученик и работи като сервитьор в русенско заведение, предава Ruse Мedia.

От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе са поискали от социалното министерство да облекчи процедурите. В момента, за наемане на непълнолетен между 14 и 16 години, се искат 22 документа, които се вадят за 20 до 25 дена, казва председателят на регионалната структура Красимир Иванчев. Таксите за трудова медицина са около 100 лв., които трябва да се платят от родителите. „Докато всичките това нещо стане, ваканцията свършва и реално децата работят само един месец. В същото време между 20-30 процента от децата искат да работят. Ние гледаме как да запълним дупките, които се получават от временната заетост на морето, а децата имат желание да заработят някой лев през лятната си ваканция. Иначе ще ги гледаме по пейките как си чатят с телефоните“, коментира Иванчев.

От Инспекцията по труда в Русе правят максималното, за да обработят документите в най-кратък срок. До момента е отказано само едно искане за разрешително, което е било за работа на дете в строителството, тъй като става дума за рискови условия. Най-често разрешенията са за работа като бармани и сервитьори, като за първи път за има много непълнолетни, назначени в цех за етикиране в русенски завод. По закон непълнолетните могат да работят най-много 7 часа и до 20 часа, като нощният труд е категорично забранен.

Издаденото разрешително за работа обаче не важи автоматично за цялото лято, уточнява директорът на Областната инспекция по труда Ирена Николаева. „То се издава за конкретен работодател и ако един непълнолетен реши да смени работата си, следващият работодател трябва да поиска ново разрешително. Защото смисълът на това разрешение е действително ние да преценим условията на труд, при които ще работи. А те не са еднакви навсякъде, дори в една и съща сфера“, обясни Николаева.

В края на юли и началото на август инспекцията ще започне проверки, за да види дали се спазват условията за работа на непълнолетни в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари