Русенски природозащитници против застрояването на Карадере

0
Русенски природозащитници против застрояването на Карадере
Снимка: forthenature.org

Русенските природозащитници подкрепят готвения днес пред Министерски съвет протест „Да спрем застрояването на Карадере”.

Това се казва в декларация от гражданска група „Русенци за природата на България”, разпространена до медиите. В нея те призовават институциите най-после да заемат ясна и категорична позиция за запазването на природното богатство, защото то освен източник на спокойствие, отдих и здраве, е и основният ресурс на устойчивия туризъм.

По много нагъл начин – чрез подписания в сряда от правителството „Меморандум за разбирателство”, се дава зелена светлина за изграждане на ваканционен комплекс в обхвата на две защитени зони по Натура 2000, с предвидени 1200 самостоятелни жилищни единици, в сгради от 1 до 5 етажа. При спазване на законите проектът е обречен! Но закони за управляващите явно няма, а местните общинари ламтят за нов Слънчев бряг върху дюните на Карадере. Инвеститорите – Мадара Юръп, са обявени за приоритетни и ще бъдат обслужвани по Закона за насърчаване на инвестициите, независимо, че са офшорна компания, независимо директива на ЕС, която цели собствеността на офшорките да е ясна до физическо лице и участието им да е ограничено“, пише в декларацията.

Русенци за природата на България” припомнят, че проучване на Алфа Рисърч показа, че близо 80% от българските граждани смятат допълнително застрояване на Черноморието като недопустимо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари