Русенци излизат на протест срещу Бетономорието

4
Протестите срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието
Протестите срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието

"България продължава да не спазва изискванията на европейското екологично законодателство заради необявяване на защитените зони за местообитанията и може да бъде осъдена за това, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“

Това става ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК) за взетите решения по процедури за нарушения на европейските закони от страните-членки от 02.02.20 г.

В съобщението е посочено, че ако в 3-месечен срок България не обяви защитените зони за местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000, страната ще бъде осъдена, посочват от организацията на природозащитниците.

Според тях, "това е поредното признание за абдикацията на държавата от задължението да опазва системно националния природен ресурс". И дават пример с осъществяването на строежи и замърсяване на черноморското крайбрежие, сечи и строителство в национални и природни паркове, незаконни сечи в горите и други. В тази връзка, природозащитната коалиция, заедно с партньори от цялата страна, организира втори национален протест, за да алармира за проблемите и да призове управляващите за спешни мерки.

До предупредителното писмо се стигна след неколкократни уведомявания, от страна на Комисията, че България се бави с обявяването на зоните за местообитанията, утвърдени от ЕК.

"Независимо от предупрежденията, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви 11 зони от общо 234 и извърши трикратни промени на Закона за биологичното разнообразие по отношение на срока за обявяване на зоните", обясняват природозащитниците. Освен това, всеки собственик на имот, попадащ в Натура 2000 зоните за местообитанията, губи сериозни средства за компенсаторни плащания. Не на последно място липсата на заповеди за обявяване на защитени зони създава условия за безбройните и безразборни строителни нарушения на последните диви места в България, както и до презастрояването на Черноморието и планинските курорти.

Протестите срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието, приети на първо четене от Народното събрание ще се проведат на 07.07.20 г. (вторник) в София, Благоевград, Ботевград, Бургас, Дупница, Пловдив, Русе и Сливен. Очаква се да се присъединят и други градове.

Организаторите призовават за спазване на строги противоепидемични мерки по време на събитията, като социална дистанция от метър и половина и носене на маски за лице. Исканията на протеста остават непроменени: народните представители да приемат единствено тези предложения в законопроекта, които не засягат Натура 2000 мрежата или изобщо да не променят закона; спиране на строителството на Алепу и провеждане на ОВОС; спиране на строителството в Природен парк „Странджа“.

Протестни демонстрации е планирано да се проведат в Благоевград (от 18:30 ч. на площад “България”), Ботевград (от 18:00 ч. на площад “Освобождение” 13), Бургас (от 18:30 ч. - “Часовника”), Дупница (от 18:30 ч. на площад “Свобода”), Пловдив (от 18:30 ч. на площад “Стефан Стамболов”), Русе (от 18:30 ч. при паметника на Свободата), Сливен (от 17:30 ч. - Старият бряст), София (от 18:30 ч. - сборен пункт пред Съдебната палата - шествие до "Орлов мост").

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Хубаво е да си по майчинство. Събудиш се сутрин, па си направиш кафенце, вечерта седнеш, изпиеш го.

Харесай Дунавмост във Фейсбук