Русе отбеляза Националния празник с пищно празненство

3
Днес честваме 142 години от Освобождението на България от Османско владичество
Днес честваме 142 години от Освобождението на България от Османско владичество

Днес честваме 142 години от Освобождението на България от Османско владичество.

На този ден през 1878 година в Истанбул е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на войната и се създава Третата българска държава. По случай националния празник в цялата страна бяха поднесени венци и цветя, предаде Кис 13.

В Русе тържествената церемония се състоя пред Паметника на свободата. В чест на 142-годишнината от освобождението на България беше построена Почетната рота на Русенския гарнизон.

На Трети март преди 142 години окончателно се слага край на 5 века мъки, теглила и унижения за българския народ, каза в словото си областният управител Галин Григоров. Днес отдаваме почит на героите които са се жертвали за Свободата на България.

Свещеници от Русенската митрополия отслужиха благодарствен молебен и заупокойна молитва за падналите за освобождението на България, което е било предшествано от борба на Църквата за независимост.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя в знак на почит пред героизма на всички, които са отдали живота си за Свободата на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари