Румен Радев за свикването на КСНС: Първо искам да чуя мотивите на Петков

0
Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо Република Северна Македония
Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо Република Северна Македония Видео: NOVA

България има нужда от стабилност, но и от прозрачно управление

"Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, от последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Република Северна Македония (РСМ), колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме към принципите и ценностите на Съюза, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо РСМ."

Това заяви президентът Румен Радев в коментар по повод призива на премиера Кирил Петков към държавния глава да свика КСНС относно състоянието на преговорите между България и РСМ във видеообръщение от 20 май, разпространено от правителствената информационна служба.

Държавният глава каза, че КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене за общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на РСМ, то такъв не само, че има, но е и силно изразен в нашето общество и би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане на диалога вътре в самата управляваща коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това, има ли прогрес от страна на РСМ по изпълнение на нашия договор, има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори и европейски институции, заяви Румен Радев. По тези въпроси трябва да чуя министър-председателя, каза президентът.

Бъдете сигурни, че ще продължа да правя най-доброто за България - да отстоявам нашата история и култура, да защитаваме правата на македонските българи, да държим България на положение отговорен член на ЕС, така че да имаме ясна загриженост и ангажименти за стабилността на Съюза в дългосрочен план, заяви още държавният глава. Ще продължим да работим така, че нашите братя в РСМ да получат гаранции, но и в същото време за един устойчив и необратим процес на интеграция, по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало, най-сетне политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС, заяви Радев.

На въпрос дали, ако не свика КСНС, това би предизвикало напрежение между него и премиера, президентът каза, че България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението и добави, че се надява, че този баланс ще бъде намерен.

Попитан дали въпросът за готовността на Франция за подкрепа на отбранителните ни способности, изразена в телефонния разговор с президента Еманюел Макрон отпреди дни, е бил коментиран в контекста с РСМ, държавният глава заяви, че нито интеграцията на РСМ, нито въздушният суверенитет на България могат да бъдат обект на договорки. За човешките права не се преговаря, няма пазарлък. Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и смелост да търси адекватни решения за намиране на изход от тази ситуация и за отстояване на истината и справедливостта, коментира още Румен Радев.

Президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участват в поклонението пред светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий в митрополитския катедрален храм „Света Неделя“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари