Румен Радев: Не е време за малодушие и тяснопартийни сметки

0
Не може българите да бъдат втора категория европейци, подчертава Радев
Не може българите да бъдат втора категория европейци, подчертава Радев Снимка: БГНЕС

Не може българите да бъдат втора категория европейци, подчертава Радев

Новото Народно събрание ще бъде свикано следващата седмица, съобщи президентът Румен Радев. От Валета, Малта, държавният глава обяви, че ще предостави всички условия, за да се сформира управленско мнозинство, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания. Изключително важно е те да намерят общия език. Ще предоставя всички условия по Конституция, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство", изтъкна Радев.

Държавният глава отправи и предупреждение към партиите.

"Зад издигането на нови червени линии и то след изборите, и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиции, издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата, което може да бъде свързано с неуспех и оттам в ерозия на доверието", смята президентът.

Според Румен Радев, сформираният от него служебен кабинет е готов с проектозаконите за бюджета и промените, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и за по-справедливи компенсации. Именно тези законопроекти, според президента, трябва да са във фокуса на следващото Народно събрание.

"Сега не е време за малодушие, не е време за тяснопартийни сметки. България има нужда от работещ парламент, защото върху парламента се крепи нашият конституционен модел на управление на страната", подчерта Радев.

От срещата на върха в Малта държавният глава обяви, че не е редно повече България и Румъния да са извън шенгенското пространство.

"Ние и Румъния не можем повече да бъдем държани извън шенгенското пространство. 11 години след като ние сме покрили всичките технически изисквания, някой си измисля някакви неписани критерии и от това губим всички. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни финансови и човешки ресурси, за да опазва общоевропейската граница, а в замяна да получава неразбиране и двойни стандарти. Не може българите да бъдат втора категория европейци", настоя Радев.

Държавният глава коментира и войната в Украйна, като отбеляза, че сега е необходимо Европа да бъде обединена.

В следващите 7 дни от ЦИК ще трябва да обявят и официалните имен на новите 240 депутати. Това е законовият срок. Преди това обаче кандидатите, които са участвали в 2 листи ще имат еднодневен срок да се откажат от една от листите. Това вече го направи Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ, който се отказа и от двете листи. Същото е направил и Николай Събев от "Продължаваме промяната".

В Ловеч се създава казус, тъй като Иван Грънчаров от листата на ГЕРБ-СДС също ще отказва от депутатското си място, а следващият Иван Миховски също се отказа от мястото си в листата. От Ловеч ГЕРБ получават две депутатски места, така че там предстои пренареждане на листата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    До 1
    Знаеш ли Мутрафонова кое посолство ръководи,Руското или Американското ? Защо служебното правителство да не е 60 месеца?
  • 1
    1
    Lisa
    Истината е, че сащ ще направят пак правителство в България! Така правят от 1990 година досега! Българското общество трябва да се съпротивлява и да не допуска грантаджии да пропагандират за направа на правителство! Редовно правителство в никакъв случай не трябва да се съставя!!! Всичките българофоби/русофоби сега са на трибуната и искат да обявят война на Русия и да вкарат България в голяма беля и да затрият държавата ни! Не трябва да допускаме да се състави редовно правителство, за да не може всички грантаджии на сащ, русофоби/българофоби да обявят война на Русия! Трябва да има ново служебно правителство още 6 месеца!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари