Румънският министър на правосъдието поиска уволнението на главния прокурор

0
Лазар е отговорен за действия и факти, недопустими от гледна точка на върховенството на закона, заяви Тоадер
Лазар е отговорен за действия и факти, недопустими от гледна точка на върховенството на закона, заяви Тоадер Снимка: antena3.ro

Министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер се обяви за уволнение на главния прокурор на северната ни съседка, като представи списък от 20 точки, които според него доказват, че Аугустин Лазар превишавал правомощията си.

"Лазар е отговорен за действия и факти, недопустими от гледна точка на върховенството на закона", заяви Тоадер, цитиран от Франс прес, предаде БНР.

"Така изпълнителната власт показва за пореден път превратното си разбиране за независимостта на прокуратурата", отвърна главният обвинител в Румъния.

Лазар е оценяван високо от Европейската комисия за резултатите, които показва ръководената от него институция в борбата срещу корупцията, отбеляза Франс прес. Той ръководи хиляди прокурори, включително от специализираните прокуратура за борба срещу организираната престъпност и срещу корупцията. Преди него под ударите на правителството попадна бившата ръководителка на антикорупционната прокуратура Лаура Кьовеши.

Президентът Клаус Йоханис беше принуден да я уволни през юли, след като Конституционният съд постанови, че той няма право да се противопоставя на искания на правосъдния министър за отстраняване от постовете на топ прокурори.   

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари