Румъния възражда директната жп линия Букурещ - Русе

16
Ремонтът ще се финансира със средства от инфраструктурния фонд на Европейския съюз
Ремонтът ще се финансира със средства от инфраструктурния фонд на Европейския съюз

Румъния ще възроди жп линията от Букурещ до българската граница с европейски средства.

Държавният железопътен оператор CFR е обявил обществена поръчка за 458,9 млн. леи (196 млн. евро) без ДДС за реновирането на жп участъка, свързващ столицата с Гюргево.

Търгът е със задание проектиране и изпълнение на модернизацията на първия лот от железопътната отсечка Букурещ Север - Жилава - Гюргево - Северна граница, се казва в съобщение на CFR, цитирано от See News и Арена Медиа.

62-километровата жп линия Букурещ - Гюргево е част от Паневропейския коридор IX и се явява продължение на железопътната линия Русе - Варна.

Заради проблеми с трасето от 2005 г. участъкът от румънската столица до България е затворен за движение, а влаковете използват обходен маршрут.

Модернизацията ще направи линията по-бърза и сигурна за движение, като ще спести и голяма част от времето за пътуване. Модернизацията е част от по-голям проект, който има за цел отново да отвори за железопътен трафик моста над река Арджеш между общините Видра и Комана.

Ремонтът ще се финансира със средства от инфраструктурния фонд на Европейския съюз. Проектирането трябва да е готово до 6 месеца, докато срокът за изпълнение на действията по модернизация е 24 месеца. Крайният срок за подаване на офертите е 24 март.

През декември CFR подписа договор за 11,3 млн. леи (2.37 млн. евро) с местната компания Consis Proiect, свързан с модернизацията на Северната гара в Букурещ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари