Защо скоро няма да има директни влакове от летище Отопени до Русе?

3
Новината за влак, минаващ разстоянието Русе - Отопени за 80 минути е железопътна “поничка”
Новината за влак, минаващ разстоянието Русе - Отопени за 80 минути е железопътна “поничка” Снимка: БТА / архив

Новината за влак, минаващ разстоянието Русе - Отопени за 80 минути е железопътна “поничка”

Опровержение от румънски журналист на новината за високоскоростен влак Русе - Букурещ - Отопени, който трябваше да започне да функционира от пролетта на 2024 г., публикува Мостът на приятелството.

Анонимната страница във Фейсбук “Българи в Румъния” публикува поредица от новини за високоскоростен влак Русе - Букурещ - Отопени, което провокира журналисти от България и Румъния да опровергаят разпространената информация:

Твърде много пречки и закъснения

Би имало търсене на директни влакове Русе – Отопени, защото летище София е далеч от Русе, има по-малко връзки на летището в българската столица, а Отопени има полети до повече дестинации.

От Русе до София са 400 км и има само един директен влак на ден, който отнема над шест часа, така че двучасов влак от Русе до Отопени би бил идеален. Понастоящем има един влак на ден между Gare de Nord и Русе, през Виделе, но той отнема почти три часа и понякога закъснява.

Влаковете в България не се отличават с по-висока средна скорост от тези в Румъния, тъй като българите също имат големи участъци със скорост от 50-60 км/ч. Разликата е, че българските вътрешни влакове на дълги разстояния имат много спирки: например влакът Русе-София има 17 спирки на 400 км.

В миналото в някои уебсайтове погрешно се писа, че има планове за “високоскоростна линия от Русе до Букурещ”, а всъщност такова нещо няма.

Влаковете между Gara de Nord и летище Отопени (“Анри Коанда”) се движат от края на 2020 г. , хората са свикнали с тях и заетостта е висока. По редица причини, включително технически (една линия, гара само с две линии в Отопени, липса на влакове), не е имало директни услуги от летището до други градове в страната и няма планове за такива.

Българската преса съобщава, че директни влакове от Русе до летище Отопени биха могли да се движат от пролетта по линия 102 (Букурещ-Гюргево), която ще бъде отворена отново след приключване на строителните работи в Градище.

Но дори и след като влаковете се върнат по директния маршрут Букурещ – Комана – Гюргево, не е реалистично да се смята, че те ще могат да изминат приблизително 115-те километра за по-малко време от 90-120 минути.

Работите в Градище не са приключили и е ясно, че нито един пътнически влак няма да се движи по-бързо от началото на лятото по стария директен маршрут Букурещ – Гюргево и не бива да очакваме кратко време за пътуване.

Директната линия 102 Букурещ – Гюргево НИКОГА не е била бърза линия и дори в най-добрите времена влаковете не са пътували по-малко от 70 минути, а по-често дори бързите и ускорени влакове са пътували 80-90 минути.

Тези влакове до Русе пресичат границата, така че ще трябва да спират доста, а от Гюргево до Русе има 17 км, където средната скорост е под 50 км/ч (единственият влак прави 25 минути от Гюргево до Русе).

Така че ми се струва трудно да повярвам, че продължителността на едно пътуване Отопени – Русе, ако има въобще такова, щ е по-кратко от 2,5 часа.

Уебсайтът romaniaferoviara.ro също пише за възможните влакове Отопени – Русе и обяснява някои технически аспекти.

Интересна публикация по темата от сдружение Pro Infrastructură също разнищва тази железопътна “поничка” и обяснява важен аспект: проблемът е, че няма капацитет за допълнителни влакове до Отопени. Полагат се усилия в това отношение: има предпроектно проучване, в което е проектиран нов перон в DNCB (околвърстното шосе на Букурещ – бел.прев.), за да се увеличи броят на влаковете до Отопени.

Тук е публикацията на API

Новината за влак, минаващ разстоянието Русе - Отопени за 80 минути е железопътна “поничка” (невярна информация – бел.прев.).

Нереалистична история за влак на летище Русе-Отопени беше разгърната наскоро от медиите в България и Румъния. Българските журналисти пуснаха въображаем влак между Русе и Северната гара за 50 минути. Те “откриха” и оператора, като избраха най-модерния дизелов влак – Alstom Coradia Lint, на който фалшиво приписаха максимална скорост от 160 км/ч.

Действително разрешените от железопътната инфраструктура скорости са много по-ниски. Преди мостът при Градище да се срути през 2005 г., разстоянието от Букурещ Север до Русе се изминаваше за 110 минути. Дори и след неотдавнашния ремонт на линията, времето за пътуване до гара Русе-Север ще бъде приблизително същото.

Съседната преса добавя 30 мин. към времето за пътуване до гара Русе-Север, за да се получи времето до Отопени. Но при хипотетичен курс Русе-Отопени, със съответните инфраструктурни корекции, не е необходимо да се влиза в Gara de Nord, тъй като влакът може да се движи от Киажна директно до Могошоая. За директна връзка от летището необходимото време би било само 10 минути повече, отколкото до Северната гара. Бихме могли да си представим услугата “триъгълник” Русе-Отопени-Гара де Норд-Русе.

Проблемът е, че няма допълнителен капацитет на влаковете до Отопени. Полагат се усилия: има предпроектно проучване, в което е проектиран нов перон на DNCB, за да се увеличи предвидимостта и броят на влаковете до Отопени.

Българските журналисти дават и краен срок: март 2024 г. Най-рано тогава (но най-вероятно по-късно) тепърва ще започнат ТЕСТОВЕ по линията Букурещ-Гюргево, по която не е имало движение от 18 години! Оттук до въвеждането на трансгранична железопътна пътническа услуга е дълъг път. Трябва да се получат и субсидии, което отново е дълъг процес.

Очевидно е, че ние подкрепяме такава връзка, както и модернизацията на линията Букурещ-Гюргево (която вече има европейско финансиране – очакваме търга) и линията Гара де Норд-Отопени, така че да се намали времето за пътуване, което прави подобна услуга още по-привлекателна. Но трябва да бъдем реалисти по отношение на техническите предизвикателства, необходимите средства и сроковете за изпълнение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    7
    Русенец
    До 2: Адаш, ако имахме уреден жп транспорт, кой щеше да налива милиони лв, всяка година в отрасли като: застрахователните дружества, пунктовете за ГТП, магазини за авточасти, гумаджийници, сервизи......? Само приходите от винетки и данъци са деветцифрени суми. А, на тези хранилки се е накачулил бая гладен народ, да цуца и няма да си дадат хляба лесно.
  • 5
    6
    Русенец
    Защото такситата от Русе до Букурещ ще пропуснат доста пари. Това си е цяла бизнес ниша, която храни бая народ. Подобна е и причината, заради която след преврата най-напред съсипаха ЖП транспорта ни. Така, народа хукна да пазарува старите коли на Европа, да плаща ГО, ГТП, данък, екотакса, да купува части и да плаща скъпо и прексъпо за горива.
  • 4
    5
    Гара Хенри Куанда
    То имало влак ама румънците не знаели нещо по въпроса и най добре със старата мотриса.Прости Българи.ГЕРБАДЖИИ
  • 11
    4
    То бива бива, ама...
    Не знам що за журналисти сте - преди седмица пишете, че ще има влак, цената на билета и дори снимка на влака. Днес - не само, че влак няма да има, ами дори румънците не знаели за него. То бива некомпетентност, неинформираност и безотговорност, ама това няма аналог. В нормалните държави такъв журналист вече ще е на борсата.
  • 17
    3
    да ги сапунисаме
    Много шум и лъжи за нищо. Няма влак, няма ферибот, няма летище с полети Русе-София, а има буферен тир паркинг подарен на мутрите за 30 год, и Пенчо Милков да си лапа комисионната.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари