Росен Петров: Да знаем за съдбата на Червен е като да си вържем червен конец против уроки

39
Какво се е случило с това средновековно "бижу"?
Какво се е случило с това средновековно "бижу"?

Какво се е случило с това средновековно "бижу"?

Този и други въпроси задава телевизионният сценарист, водещ и продуцент Росен Петров в своя публикация във Фейсбук. Петров коментира темата за средновековния град Червен - един от най-големите градове на Втората българска империя.

"Може ли да се „изгуби” цял един голям средновековен град, който имал 10 000 жители, 16 църкви, болярски замък и непристъпна цитадела с бойни кули? Добре дошли в „Изгубения град на българската слава” - Средновековна крепост Червен (Medieval town Cherven), разположен на 34 км. южно от Русе, до малкото село Червен (204 жители).

Това е един от най-големите градове на Втората българска империя. Построен на скалисто плато, обграден от три страни от река Черни Лом, градът се превръща във втория по важност български център през 12-14 век. Това не е била просто голяма крепост, а истински шумен и кипящ град, с развити занаяти, търговия и земеделие. Ако на някой 10 000 души население му се струва малко, то е добре да знаем, че например в началото на 12 век, населението на днешния мегаполис Лондон е било 18 000 души, т.е. Червен е бил абсолютно съизмерим с големите западноевропейски градове от периода.

Това не важи само за него. Средновековна България е била много урбанизирана държава за онези времена. Със своите 16 църкви, градът е бил и важен религиозен и духовен център. Не случайно е имало Червенска митрополия, която в списъка на Търновската патриаршия е била втора по значение след Преславската.

Какво се е случило с това средновековно „бижу”? Защо днес вместо хорска глъч, ни гледат безмълвните каменни останки от древно величие? Как може да „изчезне” цял един град? Може, защото Червен следва българската орисия, а в нея са ни нанесени много удари. През 1230 година го удря страшно земетресение, но е възстановен бързо. 12 години по-късно го удря нещо по-страшно и от земетръс. Той е превзет и полуразрушен от войските на могъщата Монголска империя, ширнала се от Китай до Унгария. Отново е издигнат от нашите предци, за да бъде окончателно унищожен като важен център от османското нашествие през 1388 година.

След толкова много удари на съдбата, градът буквално умира, а хората от него се преселват на по-безопасни места. Той е почти забравен, но една твърдина от него продължавала да стърчи в небето и да вдъхновява хора като Георги Стойков Раковски. Неговата знаменита бойна кула, абсолютно автентична, устоява на времето. Тя сякаш нашепвала на възрожденците за миналото българско величие и ги зовяла на борба. Точно в селцето Червен, под взора на каменните бойници, ще се роди баба Тонка Обретенова. Кулата ще е и един от поводите там, в началото на 20 век, да започнат разкопки и то водени от учен като проф. Васил Златарски. През десетилетията археолозите ще открият безброй ценни находки и до днешен ден основно на техния труд се дължи това, че червенските бастиони и църкви започнаха да изплуват от мъглите на времето.

Според учени от Русенския исторически музей, бойната кула на Червен е използвана за модел в прочутия сериал „Игра на тронове”, при пресъздаването на фентъзи града Мийрин. Защо ви разказвам тази история? Първо, защото Мийрин е измислица от фентъзи сериал, по който полудя света, а Червен си го има съвсем реален. Не е зле, ако не светът, то поне ние българите да сме поне малко „луди” по него. Второ, защото да знаем за съдбата на Червен е като да си вържем червен конец против уроки, който да пази паметта ни. И трето - яката му бойна кула е символ на силата ни да оцеляваме и да се въздигаме отново.

(Снимките са благодарение на Регионален исторически музей - Русе / Rousse Regional Museum of History и фейсбук групата Средновековен град Червен / Medieval town of Cherven)", пояснява водещият.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    до коментар номер 5
    Като написа "водещ", искам да добавя що е то некадърен водещ и некадърно предаване. Колко жалко е излъчването на Националната телевизия, на нашата телевизия, на народа, на празника Гергьовден. На некадърниците от Кошлуковското БНТ едва им се чуват гласовете, заглушени от атмосферата на парада. Това е някакво ново професионално- художествено начинание - звукът на атмосферата да е по- силен от звука на водещи и интервюирани. Коментар на водещата на БНТ - "вертолетът носи знамето"... Как го "носи? На гръб Той, вертолетът, не го носи, той РАЗВЯВА българското знаме!!! Уволнете я тази некадърница!!
  • 2
    5
    Същия
    Откога водещи или изгонени от друго предаване по зомби-тв стават археолози и историци . Защо си мислят тези така наречени таланти че могат да знаят или да разбират житието на тези народи или цивилизации които са живели и оставили пример за подражание и възхищение от това което са построили и ние сега все още с тези технологии не можем дори да си представим че ще копираме . Моля ви се след като вече не ви търсят като лице не се намесвайте в историята на никой народ !
  • 2
    4
    Костадинов
    Стражевата кула на Червенската крепост е послужила за модел за възстановяване на Балдуиновата кула на Царевец.
  • 4
    3
    Червен Шушон
    Първо да научим историята на Бенгази, после на Червен. Все пак Либиец командва тука. Е, НЕверник, ама оправи прираста на града. Опложда наред.
  • 1
    2
    Alex
    Извинете; територия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари