Редица държави затягат Covid мерките

0
Вечерен час във Франция
Вечерен час във Франция

Германия, Англия и Франция с по-строги мерки

От снощи във Франция е в сила нов вечерен час като мярка срещу евентуално ново рязко увеличение на случаите на Covid-19.

Отпадна въведеното ограничение за излизане от вкъщи само за ограничен период от време за пазар или спорт, а също и за неотложни пътувания.

След пика на втората вълна на заразата миналия месец във Франция сега равнището ѝ рязко намаля. Учени обаче предупреждават за опасност от трета вълна, ако хората не спазват разпоредените мерки по време на предстоящите коледните и новогодишни празници.

В Чехия от днес започва масово доброволно тестване за коронавирус. То ще се извършва в 170 пункта с така наречените бързи антигенни тестове, информира БНР.

А, социологическо проучване показа, че повечето граждани във Великобритания са против разхлабване на противоепидемичните мерки за Коледа.

От полунощ Лондон се присъедини към регионите от третото – най-високо ниво на ограничения. Фитнес залите и фризьорските салони остават отворени. Всички заведения и културни обекти ще затворят.

Световната здравна организация съобщи за рекорден брой заразени в света за последната седмица - 4,3 милиона. Увеличил се е и броят на смъртните случаи.

Коста Рика и Панама одобриха използването на ваксината срещу Covid-19 на "Pfizer " и "BioNTech" и така се присъединиха към Съединените щати, Великобритания, Канада, Бахрейн, Мексико, Саудитска Арабия и Сингапур, които също одобриха или предоставиха извънредно разрешение за употреба на препарата.

Германия влиза в нова карантина. Отворени ще останат само супермаркетите, аптеките и банките. Ограниченията важат поне до 10 януари. Правителството заяви, че ще подпомогне засегнатите бизнеси с 11 милиарда евро месечно.

Германското списание "Шпигел" съобщи, че европейската комисия има намерение да осигури за страните - членки на съюза още 180 милиона дози от ваксините срещу коронавирус, производство на "Модерна" и "Пфайзер".

Агенцията по лекарствата на ЕС вече заяви, че ще вземе решение за ваксината на "Pfizer " на 21 декември като се очаква дни след това да бъде издадено регистрационно удостоверение за използването на ваксината на европейския пазар.

Същевременно американското управление за лекарствата обяви, че разрешава пускането в продажба на първи тест срещу Covid-19, който ще може да се ползва вкъщи и да е без рецепта, като тестът ще може да покаже наличието на вируса за 20 минути.

Проучване показа, че 27 % от американците не възнамеряват да се ваксинират срещу коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари