Разводът онлайн вече е реалност в България

0
Развеждаме се по скайп от покрива на МОЛ-а
Развеждаме се по скайп от покрива на МОЛ-а

Разводът по Skype, дори от покрива на МОЛ не е илюзия, а нова реалност в Софийския районен съд.

Заради коронавируса, най-големият районен съд в страната вече отчита забележителни резултати – партньорите не губят време да ходят до съда, а се включват в съдебното заседание от място, което предварително заявяват, а адвокатите им – от канторите си. Освен постигането на бързина и абсолютна дистанция, разводите по Skype минават в мир и хармония, защото партньорите не се срещат очи в очи и така отпада възможността някой от тях да се раздразни, пише Монитор.

Засега възможност за провеждане на видеоконференция при провеждане на съдебни заседания по граждански дела е предвидена в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и законът за неговото изменение и допълнение, който дава възможност да се провеждат такива заседания до два месеца след отпадането на извънредното положение. В законопроекта се уреждат важни въпроси, като начина по който съдът удостоверява идентичността на страните и техните представители, което е особено важно във всяко едно производство, извършване на процесуални действия в електронна форма, електронно призоваване и т.н. Също така обаче, следва да се има предвид и необходимостта от техническа обезпеченост и не на последно място промяна в начина на мислене на страните в производството и представите им за съдебен процес.

Съдия Даниела Радева и съдия Цветелина Кържева–Гачева разказват пред „Монитор“, че нямат представа дали техни колеги в страната не са се възползвали от онлайн провеждането на заседания по граждански дела, но отчитат че това е новост за правосъдната ни система. „Аз лично, а и колегата ми – съдия Цветелина Кържева-Гачева, с удоволствие приехме идеята да провеждаме дистанционни съдебни заседания. И двете сме на мнение, че това спестява средства, време, а и е възможност да се приспособят в съдебните производства съвременните начини за комуникация между хората", разказа съдия Радева. Тя допълни, че провеждането на онлайн съдебно заседание не касае единствено разводите, а всяко съдебно производство.

В сградата на СРС има оборудвани няколко съдебни зали, с което е предоставена техническа обезпеченост за провеждане на дистанционно съдебно заседание. След като делото се разпредели на съдията, той го разглежда и ако прецени, че е подходящо за провеждане на дистанционно заседание, дава разпореждане, с което да се уведомят страните за дистанционно провеждане на заседанието. Съдебен служител се свързва със страните и те посочват как ще се свържат. Насрочва се заседанието и страните са уведомени за датата и часа. В деня преди заседанието се прави тест от съдебния секретар на състава и IT специалист.

По отношение на документите за самоличност независимо дали заседанието е дистанционно или не, всеки трябва да се легитимира. Досега е имало заседания в най-различни комбинации. „Страните се намираха в кантората на адвоката. Адвоката в кантората, една от страните в офиса, другата страна в автомобил. Адвокатът в кантората, страните в дома си. Имаше страни без процесуален представител, включиха се от дома си. Едната страна в офиса, другата беше в дома си. Повечето от страните бяха на работните си места – едната страна бе от покрив на Столичен МОЛ и проведе връзката си от телефона. Делата които минаха нито едно не си приличаше с друго, всяко бе уникално само по себе си“, разказаха двете съдийки.

Според тях и след извънредната обстановка делата по скайп имат шанс. „Това е бъдещето, живеем във време, в което техниката предоставя различни възможности за комуникация. Смятам, че и развитието на обществените отношения го изисква. Живеем в много динамична среда и трябва да пестим времето на хората, което е много ценно. Вярно е, че не всеки гражданин разполага с техническа възможност да участва в заседание чрез интернет връзка, за съжаление има много хора, които не разполагат с телефон, компютър или достъп до интернет, но това не означава, че достъпът до правосъдие ще бъде ограничен. Просто е, в закона трябва да бъде предвидена и тази възможност. За да се случи това след изтичане на двумесечния срок от отмяната на извънредното положение, е необходимо извършване на законодателни промени. Законодателната промяна следва да бъде добре обмислена, тъй като възникват различни процесуални въпроси, например, ако страна, която е заявила участие в дистанционно съдебно заседание, не се включи в деня и часа, обявени за заседанието, ще бъде ли това пречка за даване ход на делото или не и т.н.“, казва съдия Цветелина Кържева-Гачева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари