Работата на Община Русе за възстановяване гражданските полети на Летище Русе

3
Изразяваме готовност като екип да предприемем всички стъпки, за да се възстановят полетите, но считаме, че комуникацията държава, респективно, министерство – община трябва да е двустранен процес
Изразяваме готовност като екип да предприемем всички стъпки, за да се възстановят полетите, но считаме, че комуникацията държава, респективно, министерство – община трябва да е двустранен процес Снимка: Община Русе

Изразяваме готовност като екип да предприемем всички стъпки, за да се възстановят полетите, но считаме, че комуникацията държава, респективно, министерство – община трябва да е двустранен процес

Желанието да се възстанови работата на Летище Русе с търговски граждански полети е на настоящото ръководство на Община Русе. Първоначално се свързахме с Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия. От негови медийни изяви виждахме, че също вярва във възстановяването на регионалните летища. След среща и разговор с г-н Иванджиков се установи, че в България има компания, която има желание и самолети да възстанови гражданските полети от Русе до София – Гъливеър (GullivAir). На летище Русе г-н Иванджиков и ръководителят на Гъливеър г-н Стефан Янков кацнаха със самолет, след което проведохме разговор, в който набелязахме стъпките за възстановяване на полетите. Беше необходимо съдействието на държавата, за да се издаде лиценз на летището за приемане на такива полети. Към момента то има лиценз за самолети до 5.7 тона, което е недостатъчно за граждански търговски полети. Самолетите, с които разполага Гъливеър, са АТР 72, които са над 20 тона. Община Русе направи, по искане на частната компания, допитване до русенци, като разпространи и получи попълнени над 7000 анкети, което потвърди желанието на обществото да ползва такива  вътрешни полети. Към този момент нито Община Русе, нито лицата, с които сме работили, за да възстановим полетите, са казвали, че очакват или искат подкрепа от държавата, различна от тази в най-кратки срокове да ни се даде лиценз. Със собствени средства Община Русе още миналата година възстанови покрива на летището, за да не се стича вода по стълбите при дъжд, както заварихме нещата. Направихме ремонт и на санитарните помещения. Подготвихме се с общински машини да направим запълване с битум между бетоновите блокове по пистата и нова маркировка.

Темата бе поставена пред държавата в лицето на служебния министър на транспорта и съобщенията Георги Тодоров. Той ангажира по темата г-н Христо Щерионов, ръководител на Главна въздухоплавателна агенция (ГВА). По темата потърсихме съдействието и на служебния министър на икономиката г-жа Даниела Везиева, която като русенец направи много. Към онзи момент усетихме подкрепа и желание от страна на държавата да се възстановят търговските пътнически полети. От нас бе изискано да направим спешна преценка на необходимите дейности и тяхната стойност. Към този първи момент Община Русе не е искала парични суми от държавата, а единствено бързо да се премине процесът по даване на разрешение за изпълнение на полети. Въпреки това, с оглед на изисканата от служебните министри информация, привлякохме допълнително в помощ на Община Русе русенци, работили на Летище Русе, както и г-н Дойчин Ангелов, работил на летище Пловдив. С общи усилия Община Русе направи списък с количества, видове дейности и доставки, които трябва да се изпълнят. По инициатива на служебните министри на икономиката, финансите и транспорта се пристъпи към подготовка на постановление на Министерския съвет, с което да се подкрепи Община Русе със средства, за да се изпълни ремонт на пистата и сградата, евентуално да се постави и ограда, да се купят и необходимите уреди за проверка по сигурността преди излитане. По темата имаме проведени много разговори с г-жа Везиева, служебен министър на икономиката, и г-жа Жени Начева, директор на дирекция в Министерството на финансите. В края на мандата на служебното правителство и началото на работа на редовното сумата не беше отпусната на Община Русе.

В началото на мандата на новото правителство получихме уверение от министъра на транспорта, че политиката ще бъде продължена и той подкрепя възстановяването на пътническите полети от летище Русе. С негово съдействие подготвяното постановление на Министерския съвет за отпускане на 2.6 милиона лева бе гласувано. Правителството обаче постави условие. Още в работата на служебното правителство от МФ, дирекция Държавни помощи зае становище, че евентуална подкрепа от държавата за ремонт на пистата и сградата на Летище Русе представлява нерегламентирана държавна помощ. Община Русе не приема това становище. На 08.12.2021 г. беше отворена за дебат темата за декларациите за държавните помощи, като в неофициален вид, по електронна поща до г-жа Жени Начева от МФ сме представили становище за неприложимостта им. В началото на работата на редовното правителство същото становище изпратихме по електронната поща и до министъра на транспорта и съобщенията г-н Събев. Въпреки това, на 22.12.2021 година, с ПМС 453 Правителството на Република България одобри допълнителен трансфер от 2 665 500 лева по бюджета на Община Русе за довършване на дейностите по възстановяване на инфраструктурата на летище Русе и осигуряване на неговата експлоатационна годност. Изненада за нас бе обаче, че въпреки ясните ни аргументи, че този трансфер не представлява нерегламентирана държавна помощ, с ПМС получихме задължения, до изпълнението на които не може да се ползват парите: „Кметът на община Русе да извърши оценка за съответствието с режима по държавните помощи за предоставянето на допълнителния трансфер по чл. 1, да изготви уведомление по реда на чл. 108, ал. 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз и да предостави на министъра на финансите необходимата информация за изпращане на уведомлението до Европейската комисия. Чл. 3. Допълнителният трансфер по чл. 1 може да се разходва след получаването на положително решение от Европейската комисия или на решение, че помощта не е държавна помощ по смисъла на чл. 107, ал. 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз“. Така Община Русе бе изпратена да общува директно с Европейската комисия по въпрос, за който имаме изрично становище, че е излишно.

Беше ясно, че ако тази процедура бъде започната от общината, ще доведе до фактическа невъзможност да се използват парите от държавата, защото продължава прекалено дълго. Въпреки това на 04.01.2022 г. началникът на правния отдел в Община Русе получи задачата да подготви необходимите документи и да ги съгласува предварително с представителя на МФ, с когото общувахме – г-жа Жени Начева. От МФ получихме неофициално по електронна поща образците на декларации. Още на 7 януари са изготвени и изпратени в първоначални (работни варианти) на декларациите за държавни помощи – два от образците на които се оказаха погрешно изпратени от МФ към нас.

На 11 януари бе проведена среща в сградата на Ръководство на въздушното движение (РВД), на която представители на ГВА и РВД заявиха желание да ни окажат съдействие за всички технически дейности по обезпечаване на удостоверението за експлоатация .

На 13 януари сме изпратили вижданията си за промени в Закона за гражданското въздухоплаване на представители на ГВА. Установи се, че настоящият текст на закона не позволява общинско дружество да е оператор на летището, по аналогия с възможността за държавните летища – оператор да е дружество на държавата.

На 14 януари Община Русе получи по електронна поща от МФ до чрез началника на правния ни отдел два образеца на декларациите за държавни помощи, както и множество забележки по попълването с единствена насока – да спазваме изискванията на регламента, но без реални насоки за попълване. Следва да се посочи, че на първо място Регламентът не следваше да намира приложение, на второ място – не разполагаме с информация за очакваните приходи и разходи на летището в периода на жизнения цикъл на инвестицията и доколкото същите ще се определят главно от летищни такси, които се определят с нормативен акт и не ни е известна дори приблизителната им стойност, не ни бе възможно да направим финансов анализ, още повече, че същият следваше да посочва как Летище Русе ще се отрази на всички съседни летища.

На 1 февруари началникът на отдел Правен в Община Русе изпрати до Жени Начева повторно попълнен формуляр на основната декларация, като е посочила и телефонния си номер за връзка.

На 12 февруари декларациите са изпратени и на г-жа Даниела Везиева за становище.

Ръководството на общината установи, че реално съдействие в процедурата пред Европейската комисия от страна на МФ няма и затова потърси възможност за среща с ръководството на МФ. На 22 февруари се проведе среща в Министерството на финансите. На нея от страна на Община Русе присъстваха кметът, заместник-кметът по комунални дейности, секретарят на общината и началникът на отдел Правен. От страна на МФ присъстваха заместник-министърът г-н Цеков, директорката на дирекция за държавните помощи и началникът на съответния отдел. По време на срещата началникът на отдел Правен на Община Русе изпрати на представителите на Дирекция „Държавни помощи“ (В. Данева) отново попълнените образци на декларации. На срещата бе и представител на Министерство на транспорта и съобщенията, която също заяви ангажираност да ни бъде оказана помощ при попълване на документите, доколкото всички признаха специфичността на процедурата и обстоятелството, че за първи път такава декларация се попълва от Община. След тази среща следваше да получим окончателен отговор от МФ, какъвто до момента нямаме. Нещо повече - на срещата директорката на дирекция за държавни помощи ясно заяви, че тази процедура отнема много време, години, и че без външен консултант общината няма как да се справи сама. Заместник-министър Цеков заяви, че ще разговаря с министъра на финансите по предложението на Община Русе сумата от 2.6 милиона лв. да се върне на държавата и тя да я предостави на Община Русе за ремонт на инфраструктура в града, а със собствени средства Община Русе да направи необходимото за летището. До момента нямаме нито официален, нито неофициален отговор.

На 25 февруари декларациите са изпратени и на представител на консултантска фирма, която да ни съдейства при попълването им. След няколко телефонни разговора и препращане на документи отговор не сме получили.

В началото на март от страна на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев постъпи неофициално предложение гражданските полети на летище Русе да се възстановят от държавното дружество „Летище София“ АД, което разполага с материални ресурси, хора и познания. Тази идея, при запазване на собствеността на летището от страна на Община Русе, беше възможна и позволява бързо разрешаване на въпроса.

Във връзка с предварителния разговор с министъра, на 16 март беше проведена среща в Министерството на транспорта и съобщенията относно определянето на „Летище София“ АД за летищен оператор. От страна на Община Русе присъстваха кметът, заместник- кметът по комунални дейности  и началникът на правния отдел. От страна на МТС присъства заместник-министър Върбанов, съветникът на министъра г-н Станчев и ръководителят на „Летище София“ АД. В следващите няколко дни ръководителят на държавното дружество бе на място на летището в Русе. В резултат на срещата на 18 март получихме неформално, по електронна поща, от директора на дирекция Правна в МТС г-жа Красимира Стоянова становище за промени в ЗГВ, необходими, за да се даде възможност държавно или общинско дружество да оперира общинско летище, каквото е Летище Русе. На 21 март им изпратихме чрез началника на отдел Правен на Община Русе своето виждане за промените. Отговор до момента нямаме. Промените в ЗГВ се налагат, защото към настоящия момент легтищата, държавна собсвтеност могат да се оперират от концесионер или от дружества държавна собственост, а по отношение на летищата, общинска собственост, възможността да се оперират от дружества държавна или общинска собственост не е записана. Съществува единствено възможност за опериране на общинско летища на концесия. Необходимо е да се допълни ЗГВ с кратък текст, даващ същата възможност за общинските летища, която е предвидена и за държавните – да се оперират от търговски дружества държавна или общинска собственост. В тази връзка бе проведеният разговор в МТС и ни бе изпратен проект на текст за изменение на ЗГВ на 18.03.2022 година.

На 29 март беше проведена среща в Русе със заместник-министъра г-н Върбанов, който отново потвърди желанието на МТС да съдейства за възстановяване на полетите чрез „Летище София“ АД. На същата дата беше проведена и среща в Министерството на културата между заместник-кмета на Община Русе инж. Илиева и заместник-министъра арх. Кудинов, във връзка с процедурата за деклариране на летището като национална културна ценност. На срещата се стигна до предложение за организиране на междуведомствена среща във връзка с всички дейности по летището и бе заявено, че ще получим необходимата подкрепа и съдействие.

Община Русе очаква обща среща с МТС, МФ, МК и релевантните държавни институции и дружества, за да се разреши окончателно въпросът и да започнат реалните СМР на място.

Русенци очакват полетите.

Официален отговор до момента от МТС нямаме. Научихме от социалните мрежи, четейки публикация от 30.03.2022 г. в профила на министъра за новата идея  - Община Русе да прехвърли собствеността върху летище Русе на Държавата в лицето на МТС. Научихме, че Общината не е предприела нищо въпреки многото срещи и ясно променената вече концепция на тях. След публикацията в социалните мрежи получихме и официално писмо от МТС на 05.04.2022 г., с което се иска Община Русе да прехвърли собствеността на летището на държавата. В писмото има много фактически и правни неточности. В писмото, като основание да се иска собствеността се изтъква, че летището е публична общинска собственост и поради това не може да се оперира от държавно търговско дружество, както и че ще е необходимо изменение на ЗГВ. Това не е вярно. Летището е частна общинска собственост и върху него може да се учреди право на ползване в полза на държавно дружество – „Летище София“ ЕАД.

Приветстваме активната позиция на държавата и възприемането на нашата идея за възстановяване на търговските полети от и до летище Русе. Съгласни сме оператор на летище Русе да бъде „Летище София“ ЕАД, като на дружеството се осигури от Общински съвет - Русе вещно право на ползване. Считаме, че прехвърляне на собствеността не е необходима, за да се намеси решително държавата и да възстанови полетите. Считаме, че цялата тази материя е достатъчно важна и сложна, за да се обсъжда лично между министъра и ръководството на Община Русе, както и между нашите експерти. Заявяваме, че след изразеното в социалните мрежи искане за прехвърляне на собствеността и след полученото от МТС писмо с много правни и фактически неточности търсихме многократно с писма, по телефон и чрез съобщения министъра, но отговор до момента нямаме. Изразяваме готовност като екип да предприемем всички стъпки, за да се възстановят полетите, но считаме, че комуникацията държава, респективно, министерство – община трябва да е двустранен процес. В отношенията ни няма субординация. Община Русе са всички русенци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Другаря Янко
    Две години и половина само приказки и обещания, свършена работа Нула...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари