Пенчо Милков: Няма да върнем летище Русе на държавата

5
Твърденията, че община Русе не е предприела нищо, които бяха публикувани в профила на министър Събев, са, меко казано, неверни, заяви кметът на Русе
Твърденията, че община Русе не е предприела нищо, които бяха публикувани в профила на министър Събев, са, меко казано, неверни, заяви кметът на Русе Видео: Русе Медиа

Община Русе няма да върне летище Русе на държавата, тъй като това не е вариант, който е приемлив

Това каза на извънреден брифинг кметът Пенчо Милков, цитиран от Русе Медиа.

Поводът бе писмото от транспортното министерство с такова искане, което противоречи на досега водените разговори с ведомството на министър Николай Събев.

Пенчо Милков много подробно обясни комуникацията, която се води по време на мандата му като кмет със служебните и редовното правителства относно възстановяване на гражданските полети от летище Русе. Средствата от 2,6 млн.лв., отпуснати от държавата в края на 2021 г., са дадени с три условия, свързани с верифицирането на разхода от Европейската комисия. „За мен това е капан в постановлението, тъй като е процедура, която би удължила усвояването на средствата. А твърденията, че община Русе не е предприела нищо, които бяха публикувани в профила на министър Събев, са, меко казано, неверни“, заяви Милков.

От самото транспортно министерство през март са предложили гражданските полети да се възстановят от държавното дружество „Летище София“ ЕАД. Летището ще остане общинска собственост, а на дружеството ще се учреди право на ползване от Общинския съвет. Единственото условие е да се направят спешно промени в Закона за гражданското въздухоплаване, тъй като в момента има неравнопоставеност между летищата държавна и общинска собственост. Държавните могат да се оперират от концесионер или от държавно дружество, а общинските – само от концесионер. Добавянето на текст „и от дружества държавна или общинска собственост“ ще реши проблема.

В този контекст публикацията на министър Събев, че общината не прави нищо за летището, е изненадваща. Опитите на кмета Пенчо Милков да осъществи контакт по мейл, телефон или съобщение с министъра през последната седмица се оказват неуспешни. Той няма обяснение защо комуникацията е нарушена. Вместо това вчера е получено писмо, с което министерството иска да получи собствеността на летище Русе.

За мен в писмото се съдържат правни и фактически грешки. Най-важното – в него е посочено, че летището е публична общинска собственост, а то е частна общинска собственост. За мен това писмо е дадено за подпис на министъра, без той да е наясно с неточностите в него. Поставянето на такъв важен въпрос като летище Русе на такова ниво на комуникация – чрез медии и социални мрежи, считам за недопустимо. Община Русе до момента работи прекрасно с държавата и за мен процесът не е приключил. Първо трябва да се съберем с министър Събев и да си изясним нещата. Прехвърлянето на държавата не е вариантът, който община Русе би приела. Летището е на всички русенци и те от години чакат да могат отново да го ползват“, каза още Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    9
    Пенчо Милков
    Няма да го върнем пък! Ние с на Ениманев любовницата ще му сменяме китайски батерии и проточни бойлерчета за по 50 000 лв.....
  • -2
    8
    до 6:
    Хей, сладък, в този сайт само аз пиша *PD-раст*, ясно? Измисли си нещо свое пич, бъди *оригиналдЪ*, не менте!
  • -2
    7
    Светльо Чернев
    Според мен при държавно летище, ако то е на загуба, по-лесно би се задържало и да е в услуга на русенци. Държавата е лош стопанин и това , че летището функционира на загуба на никого няма да прави впечатление докато русенец е министър на транспорта. Явно и компанията която ще обслужва полетите не разчита на бедната русенска община , а на държавата от която по-лесно може да вземат пари. Кметът е тъп и не знае какво приказва! Пенчо ако иска Русе да има летище е най-добре да го даде на държавата, защото общинско, ще бъде като камък на шията на Русе.
  • 10
    6
    Шикалкави нещо
    тоя PD-раст Пенчо Милков. Иска далаверата да е за него, не за държавата. Кражбите ще са безкрайни от това летище за общинарите.
  • 10
    5
    Отегчен
    Това летище, няма никакъв шанс да заработи ефективно в обозримо бъдеще, но това не означава, че трябва да бъде подарено на Еконт /да не се правим на неразбрали каква игрица има в главата на Събев/. Летището се консервира и се изчаква да се появи подходящия концесионер! Точка!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари