Пускат удостоверение за преболедували COVID-19, установен с антигенен тест

0
Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19
Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19 Снимка: БГНЕС

Удостоверението ще важи само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница

От днес, 25 октомври 2021 г. всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система https://www.his.bg/bg/dgc.

Удостоверението ще важи само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница.

Гражданите, които желаят да получат удостоверение за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19. Те ще получат специален SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.

Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19. Припомняме, че съгласно заповед на министъра на здравеопазването № РД-01-856 от 19.10.2021 г. за въвеждане на временни противоепидемични мерки, изм. със Заповед № РД-01-861 от 21.10.2021 г. валидността на удостоверенията за преболедуване на COVID-19 беше удължена от 6 на 12 месеца.

Образец на удостоверението можете да видите ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари