Пулмолог: Преболедувалите КОВИД също са ваксинирани

5
Хората, които са преболедували ковид поне една година не трябва да се ваксинират, защото няма смисъл
Хората, които са преболедували ковид поне една година не трябва да се ваксинират, защото няма смисъл Снимка: БНТ

Как да предпазим имунитета си срещу COVID-19?

"И придобитият, и естественият имунитет са добри за ковид. Имунната система е една много стройна система в нашия организъм, която ни пази и това ни задължава и ние трябва да си я пазим, разбира се, защото с цигарите и злоупотребата с алкохол общо взето я унищожаваме, това е много важно, да кажем и с ежедневния стрес", коментира пулмологът д-р София Ангелова в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Според нея не трябва да делим обществото на ваксинирани и неваксинирани. Тя обясни, че пулмолозите и инфекционистите са изживели тежите вълни на вируса и са видели колко хора са се срещнали очи в очи с болестта.

"За преболедувалите малко се говори. А преболедувалите също са ваксинирани, само че те са ваксинирани с живата ваксина. Това беше БЦЖ-ваксината, за която ние, пулмолозите, знаем и работим дълги години с нея", каза тя.

По думите ѝ боледуващите също са ваксинирани, тъй като има клетки, които запаметяват вируса. И двете групи - преболедували и ваксинирани не са лишени от правото да боледуват или да предават заразата. Затова трябва и да се спазват противоепидемичните мерки.

Според д-р Ангелова всички изследвания за ковид се правят за твърде кратък период от време и на базата на дългогодишни проучвания ще можем да кажем след колко време трябва да се реваксинираме.

"Аз считам, че наистина е необходимо да се инвестират средства в едно проучване на ваксинирани и преболедували - какво се случва с имунитета им?", заяви д-р Ангелова.

Тя твърди, че хората, които са преболедували ковид поне една година не трябва да се ваксинират, защото няма смисъл.

"Правата на преболедувалия и на ваксинирания трябва да бъдат едни и същи, защото моите пациенти казват: да, аз получих сертификат за 6 месеца, защото съм преболедувал. Ваксинираният получава за 1 година, защото е ваксиниран. Считам че тук трябва да бъдем много точни в отношението, да уважим и хората, които го преболедуваха, защото като лекар мога да кажа, че една част от о тях преболедуваха тежко", коментира тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари