Прокуратурата: Защо нас питате дали разследваме съдия Миталов?

0
Лозан Панов иска от Гешев и Цацаров информация дали имат нещо срещу магистрата, посочен от САЩ
Лозан Панов иска от Гешев и Цацаров информация дали имат нещо срещу магистрата, посочен от САЩ Снимка: Михаела Катеринска / Сега

Лозан Панов иска от Гешев и Цацаров информация дали имат нещо срещу магистрата, посочен от САЩ

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева се изненада от въпроса на "Сега" дали вече е започнало разследване срещу съдия Андон Миталов, след като беше санкциониран от САЩ заради корупция.

"Защо да е започнало разследване? Защо обръщате този въпрос към прокуратурата? Излязохме с официално съобщение да се обърнете към Лозан Панов, председател на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет", категорична е тя и уточни, че към момента "не коментират нищо". Всъщност единствената институция, която има правомощието да образува досъдебно производство при данни за извършено престъпление, е държавното обвинение.

В тази връзка шефът на ВКС Лозан Панов изпрати писмо до главния прокурор Иван Гешев с въпрос дали срещу посочения от Държавния департамент съдия Андон Миталов има досъдебно производство или проверки по НПК или закона за съдебната власт. Той пита и шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров дали при тях има нещо за магистрата.

Панов иска от Гешев да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер и провеждано ли е разследване. Лозан Панов пише още до Гешев: „Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Моля да посочите постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.“

Няма данни дали става дума за делото "Малинов" или за други дела. Затова трябва да се изисква проверка за цялата дейност на съдията от постъпването му в Специализирания наказателен съд, коментира Лозан Панов пред журналисти. "Важно е тези данни, с които разполагат чужди служби, дали са стигнали до българските служби. Корупцията е престъпление. Трябва да се извърши разследване. Когато говорим за корупция, несъмнено се говори за престъпление. Затова едно от писмата ми е адресирано до главния прокурор", добави той и продължи: "Не съм човек който трябва да коментира политическата страна. Специализираните съдилища когато се създадоха, тяхната основна функция е организираните престъпни групи и корупция. Трябва да видим начините по който бяха създадени тези съдилища, как бяха попълнени съставите. Не се съмнявам че действията на държавния департамент са подплатени с данни за корупция". 

Председателят на ВКС изпратил писмо и до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров с молба за информация дали са постъпвали в КПКОНПИ сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

Лозан Панов пита и главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) дали при тях е образувана проверка срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и в случай че има образувана такава, какъв е нейният предмет и резултат.

По същото време самият Инспекторат отговори, че в края на миналата година е бил сезиран от главния прокурор с искане за проверка на организацията по образуването, движението и приключването на дело на Специализирания наказателен съд, по което съдия Миталов е разрешил на обвиняемото лице да напусне пределите на страната.

По сигнала е извършено предварително проучване от инспектор от ИВСС, който е приел, че няма основание за образуване на проверка по случая и не са установени нарушения по закона за съдебната власт. В сигнала главният прокурор е поискал по същество от ИВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, доколкото съдията е разрешил на обвиняемото лице да напусне страната, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да разреши напускането.

ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка. Други сигнали по отношение на съдия Миталов, включително такива съдържащи твърдения за нарушения по ЗСВ не били постъпвали в Инспектората.

Съдия Андон Миталов, който получи забрана да пътува до САЩ заради корупция е излязъл в болнични само 24 часа след обявяването на името му от държавния секретар Майк Помпео. Това стана ясно от коментара на председателя на спецсъда Мариета Райкова пред медиите. Шефката на спецсъда призна, че е останала изненадана и разочарована от новината.

"Аз научих това вчера от медиите. Това е сериозен удар за нас. Първото, което предприехме тази сутрин, е да изпратим запитване до Специализираната прокуратура за това дали има образувано досъдебно производство", каза тя. По думите й "разочарованието е за всички", защото въпросният съдия се ползвал иначе с добро име.

"Още преди изявлението на главния секретар, посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства. Именно заради върховенството на закона, както заяви тя, дали едно длъжностно лице е виновно или невинно, още повече съдия от нашия съд, се доказва в процес, след проведено разследване, с присъда", добави съдия Райкова.

"Второто е да попитаме инспектората има ли резултат във връзка с проверката по сигнал на главния прокурор", разкри тя по повод сигнала на предишния главен прокурор Сотир Цацаров за това, че Миталов е разрешил на разследвания за шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия за награждаването от Владимир Путин.

"Тук говорим за корупция. Корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване", заяви Мариета Райкова. И призна, че досега не е получавала сигнал за колегата си, нито пък имало предишни данни за корупция. "Той е излязъл в болнични. Не съм говорила с него, не ме е потърсил", каза още шефката на спецсъда. 

В същото време съдийската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, но не взе каквито и да е решения по отношение на Миталов. Единственото, до което се стигна е, че колегията ще изпрати писмо до МВнР с искане на цялата налична информация за действията на Държавния департамент. Такива искания ще се направят и до ИВСС, прокуратурата и КПКОНПИ

На този етап разполагаме само с изявлението на държавния секретар, към този момента няма причина Миталов да не изпълнява функциите си като магистрат, коментира Боян Магдалинчев от съдийската колегия на ВСС, който е и представляващ Съвета.

Съдийска позиция

Съюзът на съдиите в България излезе с декларация, в която настоява компетентните органи – прокуратурата, Съдийската колегия на ВСС и Инспектората на ВСС да предприемат незабавно необходимите действия за извършване на проверка спрямо съдия Андон Миталов и публично оповестяване на резултатите от нея. В случай че действително се установи извършването на твърдените действия, съдия Миталов следва да понесе предвидената в закона наказателна и/или дисциплинарна отговорност. При положение че проверките на прокуратурата и ИВСС не установят неправомерно поведение на съдията това следва да бъде съобщено на гражданите с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на конкретно засегнатия съдия Миталов, така и за защита престижа на съдебната власт на Република България, които към момента са накърнени“, категорични са от ССБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари