Защо точно съдия Миталов се оказа символ на корупцията у нас

0
Бившите дипломати Ивайло Калфин и Стефан Тафров спорят доколко подобна борба с корупцията ограничава руското влияние в България
Бившите дипломати Ивайло Калфин и Стефан Тафров спорят доколко подобна борба с корупцията ограничава руското влияние в България

Ако при толкова богат избор неизвестният съдия Андон Миталов е символът на корупцията у нас, значи сме много добре, щом и колегите му съдии научиха за съществуването му миналата седмица.

Това заяви бившият първи дипломат Ивайло Калфин в предаването "Тук и сега със Светла Петрова".

"Оценявам желанието на нашите партньори САЩ да ни помогнат, но го правят по много странен начин, който предизвиква у мен повече въпроси отколкото отговори. След обявяването на Миталов всяко действие ще бъде грешно. Ако бъде оставен като съдия, следва огромен репутационен риск. Как ще съди съдия, обявен за корумпиран?! Ако бъде отстранен, както иска и правосъдният министър, той сигурно ще се защити и ще потърси законовите основания за уволнението си и да бъде върнат на работа от съда. И това е тежък конфуз. С този ход не мисля, че САЩ ни подсещат, че имаме корупция. Ако искаха да го сторят, щяха да предадат данните на българския главен прокурор и да настояват правосъдната система да си свърши работата. Сегашното им действие не ни помага по никакъв начин", аргументира се Калфин.

Според друг бивш дипломат - Стефан Тафров обаче, САЩ не са длъжни да дават доказателства за решението - отказът на виза е тяхно суверенно право. "Ироничните и разочаровани реакции се дължат на преувеличените очаквания, че обявяването на едно име ще ни реши проблемите с корупцията. Това не е реалистично очакване. Разбира се, САЩ като наш основен съюзник в НАТО имат основание да са загрижени за нивото корупцията тук и защото в техните очи корупцията у нас е основен проводник на руските интереси тук. Това е стратегически проблем", смята той.

Калфин оценява действията на САЩ като сплашване на всички, които допускат руското влияние в България. "Но няма да успеят да го намалят по този начин. Да видим все пак кой ще е следващият посочен, както обеща посланик Мустафа", заяви Калфин. Тафров акцентира върху голямата корупция в България, която е по линия на руските енергийни проекти. Калфин не се съгласи, че руското влияние трябва да бъде оценявано като изцяло корупционно.

Събеседниците са единодушни, че демонстрациите на Сотир Цацаров и Иван Гешев като на уж единствените и истински защитници на американските интереси в България, не работи добре за нашите американски съюзници. Тафров отбеляза, че именно медиите, които основно защитават Цацаров и Гешев, са най-ярките проводници на руските интереси у нас и то с примитивна антиамериканска пропаганда. "Трябва да отбележим, че интересът на САЩ към България се засили, след като купихме F-16,и то на цена, на която сега Полша купува по-модерните F-35. САЩ се интересуват от нас във военно отношение и в ограничаването на руското влияние. След сделката последваха визитите на Цацаров и Гешев в САЩ и на премиера в Белия дом. В момента управляващите използват тази ситуация, за да разчистят местни неудобни играчи. И по странен начин интересите на българските и американските управляващи съвпадат в тези показни акции, въпреки че целите са различни," смята той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари