Прогнозата на MeteoBalkans: През следващите 72 часа синоптичната обстановка у нас ще се влошава

0
Регенериращ се средиземноморски циклон ще продължава да определя динамичното време над Балканския полуостров
Регенериращ се средиземноморски циклон ще продължава да определя динамичното време над Балканския полуостров

През нощта срещу неделя ще бъде облачно и дъждовно, с по-значителни валежи в Западна и Северозападна България

Ще продължи да духа слаб източен вятър, а в източната част от страната - по-силен до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат почти без промяна - между 5° и 10°.

През деня валежите на много места временно ще отслабнат и ще спрат, очакваме и разкъсвания на облачността в източната половина на страната. В Западна България обаче ще продължи да превалява. Максималните температури ще бъдат предимно между 10° и 15°.

Времето в планините ще бъде облачно и мъгливо. В масивите от Западна България ще има валежи от дъжд, а по най-високите части - от сняг. Ще духа умерен вятър от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 2°.

Над Черноморието ще има значителна облачност, около следобед - и с временни разкъсвания. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 15°-16°. Температурата на морската вода ще е по-висока от тази на въздуха - 17°-18°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

През следващите 72 часа синоптичната обстановка у нас ще се влошава. Очакваме нови валежи, като по-интензивни ще са те над Южна и Източна България.

От Meteo Balkans съветват да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Южна и Източна  България, тъй като през следващите часове валежите у нас могат да предизвикат локални наводнения.

Времето на Балканите 

Регенериращ се средиземноморски циклон ще продължава да определя динамичното време над Балканския полуостров. Очакваме нови валежи, като по-интензивни ще са те по адриатическото крайбрежие и в района на Албания и Черна гора. Остава висок рискът и от локални наводнения и в Централна Гърция. 

Червен код: Ще се образуват силни гръмотевични бури, като някои от тях ще са с голям потенциал. За тези райони рискът от наводнения и кални свлачища е най-висок. Валежите на много места ще са интензивни, а по-късно - повсеместни и обложни. Не е изключено над Йонийско море, Босна и Херцеговина, Хърватска и Черна гора бурите да са съпроводени от едра градушка и силни пориви на вятъра до 100 км в час. Силни бури ще се образуват и над Италия. Остава висок рискът от наводнения и кални свлачища по цялото крайбрежие на Адриатическо море и Гърция. В тези райони могат да паднат над 200 л /кв.м метър валеж за 24 часа. Бъдете предпазливи и избягвайте пътувания!

Оранжев код: През деня бурите ще са бързо подвижни, придружени от силни пориви на вятъра и от дребна градушка. Валежите във вътрешността на полуострова ще са от есенен тип. Очакваните валежи за целия период ще достигнат до 60-70 л/кв.м. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари