Професор Ениманев: Бизнесът се развива, ако има свобода

0
"Имаме много българи, включително и от Русе, които са на ръководни постове в цял свят. Трябва да се даде на умните и можещите, на лидерите, които да изведат напред", заяви председателят на Русенската стопанска камара
"Имаме много българи, включително и от Русе, които са на ръководни постове в цял свят. Трябва да се даде на умните и можещите, на лидерите, които да изведат напред", заяви председателят на Русенската стопанска камара Видео: Русе Медиа

За да се развива бизнесът, трябва да работи в свободна среда и ценностна система – това смята председателят на Русенската стопанска камара проф.Красимир Ениманев

 В момента бизнес средата в България е много деформируема заради политическата и здравната ситуация, заяви той пред Русе Медиа. 

От една страна, в последните месеци икономиката изнася, расте, работи, без да се интересува от политиката. Това затишие, този хаос даде глътка въздух на бизнеса да тръгне да работи много бързо по бизнес законите – пазари, търсене, предлагане и съответно повишаване на печалбите и възможностите със смяна на технологии. Но от друга страна се отразява желанието за затваряне заради здравната криза. А всички бизнеси в един регион, в една държава са скачени. Ако ние затворим заведения или услуги, то се отразява на транспорта, а в следващия момент и на хората, които работят в индустрията. Всичко е свързано. Тази каскада ще доведе до голям срив. Ако ние наистина гоним девалвация на българския лев , ние търсим спасение в чужди икономики, защото еврото не е наша икономика, не е наше управление. Единственият плюс е, че ние ще можем да участваме в европазарите“, коментира проф.Ениманев.

Той припомня, че на няколко пъти в исторически план, когато българският народ е в криза, търси политическа промяна. „Тръгваме да махаме партиите, тъй като създават големи проблеми, следвайки принципа, че всеки проблем си има адрес и име. В един прекрасен момент по-добре е да го махнем, да махнем политиката, а така махаме и демокрацията. По-голямата част от населението не може да разбере смисъла и философията на тази система от демократични състояния, които стара Европа е въвела и е разбрала – че борбата на идеите е пътят. По-доброто печели и управлява. В целия свят, като се видят по-кадърни хора, всички отиват да им помагат, защото ще направят повече. Проблемът при нас е, че ние нарушихме много важните ценности на българина, нарушихме ценностната му система“, казва проф.Ениманев.

Високият морал, християнството и възпитанието към труд, към образование, към култура са заменени от българската дума „слободия“. И вместо младежите да се възпитават в труд, се възприема моделът на западния свят, където водеща е електрониката.

„Ние погубваме мозъка на нашите деца, правим ги еднакви. Ще създадем условия нашата държава да няма кадри, които да продължат да работят, ще се загуби социалния диалог между хората и ще се загубим и като нация. Един от вариантите е да се приемат личностите по модела на англосаксонския свят – дайте да приемем кадърните, да приемем Харвард, тези момчета се бият за нацията. Да, може би е идеално, защото те имат принцип, че е забранена корупцията, забранени са кражбите и същевременно търсят решение чрез наука. Три прекрасни неща, но на практика те къде ще отведат народа – дали той ще тръгне да се развива в тази светлина или народът ще тръгне да бъде продаван, т.е. хайде да се състезавате, да напълните Европа с умните, а тук ще останат т.нар.българска „армия на слепите“. От друга страна ние унищожихме т.нар средна класа и работническата класа. Няма нищо лошо човек да е работник, лошото е, ако той не се стреми към съвършенство. Чиракът да се стреми към калфата, калфата към майстор и всичкото това нещо да донесе едни по-големи умения. Достатъчно скъп майстор с качествата си, с услугите си да получи много повече от един мениджър поради простата причина, че този човек е много търсен. А ние в скоро време ще имаме професии, които ще са единици“, коментира председателят на РСК.

Проф.Ениманев е категоричен, че най-важното е да има свобода. „Ако освободиш една бизнес среда, към което ние се стремим, ефектът ще бъде много бърз. Хората, които са по-кадърни, по-можещи, ще постигнат много бързо това, което трябва, но ще донесат и качество. Те вече търсят новостите, новата технология, търсят прогресивното. През последните 30 години поставихме кадърните хора в зависимост от това в коя партия е бил, а не гледаме неговите качества. Имаме много българи, включително и от Русе, които са на ръководни постове в цял свят. Трябва да се даде на умните и можещите, на лидерите, които да изведат напред. Това нещо в миналото са го усещали – властта е изпращала млади хора, които светят, които имат лидерски качества, да повишат своето образование, знания и умения, така че утре, като станат управляващи, да имат и морала, и ценностната система, и да са от народа“, обобщава проф. Ениманев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари