"Зимна изложба" откриха в Русе

1

Експозицията съдържа близо 150 картини на 20 русенски художници и посветена на прехода между есента и зимата

Десетки жители и гости на Русе привлече откриването на превърналата се вече в традиция изложба, посветена на прехода между есента и зимата. Експозицията съдържа близо 150 картини на 20 русенски художници и ще може да бъде разгледана през следващите две седмици в изложбената зала на ул. „Борисова“ 6. Сред гостите на събитието беше и областният управител Данаил Ковачев, който пожела на художниците да бъдат здрави, щастливи и вдъхновени, както и да сътворят още много прекрасни творби, които да радват жителите и гостите на града ни. „Продължавайте да създавате изкуство, което е с реално емоционално въздействие. Нека Вашите картини бъдат всека така интригуващи, представяйки многопластовото отражение на заобикалящата ни реалност“, каза още Ковачев.

Основните техники, на които са заложили художниците, са маслените и акрилни бои, както и акварела. Картините много точно улавят специфичното радостно настроение от редкия, но дългоочакван сняг, както и усещането за сивота и студ. Реалистичната зимна картина се допълва от мъгла, мрак, нападали есенни листа, скършени клони, скреж и лед, които приканват зрителя да ги продължи мисловно. Сякаш всичко това обаче ни приканва да се огледаме и да преоткрием смисъла на живота и случващото се около нас.

Поздравления към художниците бяха отправени и от името на кмета Пенчо Милков. На събитието присъства и председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, който пожела на останалите участници още дълги години да радват и провокират жителите и гостите на града. Вчера той отбеляза и своя 60-и рожден ден. В знак на уважение и признателност към дългогодишната му дейност той бе удостоен с почетна грамота от областния управител Данаил Ковачев. Отличието му бе присъдено за цялостен принос към развитието на изобразителното изкуство в Русе и региона. Той е автор на над 50 изложби в страната и чужбина, а негови картини има в редица частни колекции в Европа, Австралия, Северна и Южна Америка.

Сред гостите на изложбата беше и председателят на Русенската стопанска камара проф. дн Красимир Ениманев, който обърна внимание на значението на изобразителното изкуство сред младежите. Според него по-често младите хора трябва да има досег с културата, което ще им помогне да се оформят като достойни личности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Красимир Антонов
    Какви десетки хора и гости ? Тези хора на снимката са художниците + приятелите им. Едни и същи "гости", едни и същи картини вече сумати години. Едно и също всеки път.... ВСЕКИ ПЪТ. То няма, какво ново да гледаш... Успех на изложбата и дано вече да се стегнат и да нарисуват нещо ново, а не като продадат една картина, като принтер, да нарисуват същата, защото се е продала и този път ще се продаде.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари