Професор Кантарджиев: Омикрон не засяга белодробната тъкан

0
"Още преди 2 години казах, че нормалната философия на генетично развитие на пандемичен вирус е да става по-заразен и да прави така, че хората по-леко да го прекарват", заяви Кантарджиев
"Още преди 2 години казах, че нормалната философия на генетично развитие на пандемичен вирус е да става по-заразен и да прави така, че хората по-леко да го прекарват", заяви Кантарджиев Снимка: NOVA NEWS

"От три седмици предупреждаваме българското общество, че с епидемичното разпространение на новия генетичен вариант Омикрон трябва да очакваме увеличаване на броя на случаите"

 Това коментира проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община за „Фокус“ пред NOVA NEWS

Има и някои позитиви при варианта Омикрон, отбеляза той. „Това бързо разпространение ще доведе до много голям брой хора, като хубавото е, че е доказано, че по-малко, по-леко се прекарва заболяването. Още преди 2 години казах, че нормалната философия на генетично развитие на пандемичен вирус е да става по-заразен и да прави така, че хората по-леко да го прекарват, така че да не е в състояние да заплашва живота им. Разбира се, това е хубавото засега на Омикрон – доказано е, че е по-малко вирулентен, в смисъл по-леко се прекарва заболяването и експериментално не засяга белодробната тъкан. Такива опити са направени вече върху човешки белодобробни клетки. Афинитета на Омикрон е много по-слаб от на Делта и Алфа варианта за засягане на белия дроб, което е доброто“, посочи проф. Кантарджиев.

Това обаче не бива да ни успокоява, защото когато има много голям брой заразени хора, процентът на хората, които ще са с тежко прекарване, също няма да е малък, допълни Кантарджиев.

Експертът подчерта, че в момента в столицата работят всички кабинети, които извършват имунизация, включително и в почивните дни. Това, според него е съществена причина в София да има повече ваксинирани - от вчера сложените 22 хиляди дози около 1/3 са сложени в столицата, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари