Проф. Аврам Агов: Дълбоките различия и напрежение между Пекин и Вашингтон остават

0
Китай може да загуби много при военна авантюра в Тайван, казва преподавателят във Ванкувър
Китай може да загуби много при военна авантюра в Тайван, казва преподавателят във Ванкувър

Китай може да загуби много при военна авантюра в Тайван, казва преподавателят във Ванкувър

След едва-два телефонни разговора, откакто американският президент Джо Байдън встъпи в длъжност, за първи път се състоя - макар и виртуална - среща на върха с китайския президент Си Цзинпин, който от две години не е напускал пределите на страната и не е приемал чуждестранни гости – твърди се, че е заради пандемията.

Най-доброто е фактът, че двамата изобщо разговарят”, коментираха повечето медии заради растящото недоверие между Вашингтон и Пекин. Байдън обяви Китай за системен противник и се опитва да сплоти Запада срещу мощния противник в Азия.

Две основни теми се откроиха в над тричасовия разговор - Тайван и ограничаването на ядрените оръжия. За първи път Китай се съгласява на разговор за ядрения му арсенал. „Ще задвижим диалога за стратегическата стабилност”, обяви ден след виртуалната среща на върха съветникът на американския президент по национална сигурност Джейк Съливан.

Неотдавна Китай тества хиперзвукова ракета, способна да носи ядрена бойна глава. Тази ракета се движи пет пъти по-бързо от скоростта на звука. Китай работи по този вид ново оръжие от седем години. Ракетите са изключително маневрени, което им позволява да избегнат проследяване и противоракетна отбрана. Включително и американската, разположена в Тайван - пресечната точка между двете основни теми в разговора между Байдън и Си.

<strong class='keys'>Джо Байдън</strong> по време на виртуалната си среща с <strong class='keys'>китай</strong>ския лидер <strong class='keys'>Си Цзинпин</strong>

Джо Байдън по време на виртуалната си среща с китайския лидер Си Цзинпин / ЕПА/БГНЕС

За проф. Аврам Агов от Университета „Лангара“ във Ванкувър разговорът е „сверяване на часовниците и разчитане на ходовете на другата страна, без да има съгласие или пробив в отношенията“.

САЩ и Китай нямат избор, освен да продължат диалога въпреки напрежението и недоверието помежду си, смята Агов.

След встъпването на Джо Байдън като президент настъпи известно успокояване в отношенията, припомни той.

Тонът на говорене от Белия дом за Китай се смекчи, но дълбоки различия и напрежение в отношенията остават – от търговия до човешки права.“

Пекин сигурно се е успокоил, че Тръмп го няма. Си дори нарече Байдън във виртуалната им среща „стар приятел“, но китайските очаквания или надежди за съществена промяна на американската политика досега не се оправдават“, коментира Аврам Агов в предаването „Събота 150“.

Израстването на Китай като суперсила бе свързано с интеграцията на страната в световната икономика, отбеляза Агов.

Китай остава най-големият доставчик на вносни стоки в САЩ.

Основен проблем в двустранните икономически отношения остава търговският дефицит на Съединените щати.

Байдън изостави по-настоятелния и шумен подход на Тръмп за решаване на този проблем, но все още няма решение.“

Напоследък Китай увеличава военния си бюджет, изпробва хиперзвукови ракети и засилва ядрения си арсенал. Пентагонът прогнозира, че до 2030 г. Пекин може да разполага с 1000 ядрени бойни глави, което е увеличение до 5 пъти спрямо сегашното ниво, посочи проф. Аврам Агов.

Тайван остава главен дразнител и проблем за китайското ръководство, допълни той. По думите му мирното обединение с острова е основна стратегическа цел, но „при изменение на ситуацията ръководството в Пекин може да се изкуши да предприеме военна акция“, което би било катастрофално за региона.

В краткосрочен план няма непосредствена заплаха за Тайван, защото Китай има твърде много да загуби при една военна авантюра през Тайванския пролив.“

Цялото интервю в детайли чуйте в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари