Проекти за над 13 милиона лева ще бъдат финансирани в област Русе

4
Осигуреното финансиране за Русенско е съизмеримо с отпуснатите средства за София - област и Варна
Осигуреното финансиране за Русенско е съизмеримо с отпуснатите средства за София - област и Варна Снимка: Областна администрация - Русе

Осигуреното финансиране за Русенско е съизмеримо с отпуснатите средства за София - област и Варна

49 проекта за над 13 милиона лева ще бъдат финансирани в област Русе по първата процедура за „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), стана ясно след проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и екипа на Министерството на иновациите и растежа (МИР), съобщиха от Областна администрация.

Припомняме, че в началото на декември министър Александър Пулев заедно с Анатоли Станев проведе мобилна приема в крайдунавския град, на която бяха разяснени редица въпроси относно възможностите за кандидатстване по ПВУ и структурните фондове на Европейския съюз. В рамките на информационната кампания бяха подадени 134 проекта от фирмите в региона на обща стойност малко над 26 милиона лева. Това означава, че приблизително всяка трето предложение от страна на бизнеса е одобрено. По данни на МИР осигуреното финансиране за Русенско е съизмеримо с отпуснатите средства за София-област и Варна, което извежда областта на една от челните позиции в страната.

„Работя с отлично подготвен екип и съм удовлетворен от постигнатия резултат. Наложи се да действаме в рекордно кратки срокове, за да осигурим безвъзмездни финансови средства за бизнеса в региона в един момент, белязан от различни по своята същност кризи“, коментира Станев. Според него служебното правителство показва, че с добър диалог и съвместни усилия могат да бъдат реализирани редица водещи приоритети, които за съжаление през последните 30 години са оставали на заден план. „В последно време виждам една по-голяма активност от страна на държавата и местната власт, която се изразява и в по-сериозен и качествен обществен диалог, гарантиращ вземането на адекватни решения“, допълни областният управител.

Колкото до втората процедура от Плана за „ИКТ решения и киберсигурност“, през февруари Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност на МИР ще обяви списъка на класираните за финансиране проекти по нея. Средствата са отново от Плана за възстановяване.

От Министерството на иновациите и растежа споделиха, че вече са одобрени от ЕК и двете нови програми за бизнеса към МИР с общ бюджет от 5 млрд. лева. Това са новата „Конкурентоспособност“ (ПКИП) за 3 млрд. лева и новата Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация (ПНИИДИТ) с бюджет от малко над 2 млрд. лева. По различни процедури през структурните фондове и Плана за възстановяване само през МИР в първата половина на 2023-а ще бъдат стартирани мерки за над 1 млрд. лева за българските компании.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    Русенец
    Вече и телефонни разговори с цяло министерство ли се рекламират?!Направил мобилна приемна за един час и си присвоява заслуги...алооооуууу аланкоолу!Какво си направил, бе, какво си действал, какво си осигурил???Отваря се процедурата и се кандидатства-ти ли даваш парите , че биеш тъпан сега!
  • 7
    6
    ГРУХ ГРУХ ПРАСЕНЦЕ ПРАС
    Прасенцета в общината пак грухтят доволно, че и таз година ще хапват охолно. Грух казало прасенцето Минчо на маймунките в Русе и обещал им таз година кочина да има. Завряло си зурлата гадна в манджата кална и запъшкало недоволно, че пак е гладно!
  • 7
    5
    Втрещен
    Абе вие подлудяхте ли с това " тротоарно право" в Русе? До сега, вадиш скица и си плащаш 32 лева на квадрат месечно. Сега скицата трябва да е за всяка година, 600 лева да ти я направят. Вие подлудяхте ли? Две саксии да си изнеса пред магазинчето, че да е по красиво ще ми струват 100 лева месечно!
  • 8
    4
    Пънч
    Ох!!!Ще падне плюскане!!!
  • 9
    3
    Проектирано, че ...
    13 млн лв. - ще падне кражба, дано нещичко да остане и за града ни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари