През последната седмица заразените с COVID-19 в Русенско са се увеличили три пъти

0
Тотален антирекорд за областта беше отбелязан в четвъртък
Тотален антирекорд за областта беше отбелязан в четвъртък

И през тази седмица броят на новозаразените с COVID-19 в страната е рекордно висок.

От 19-и октомври до днес в България бяха обявени 8454 случая, като абсолютен антирекорд беше отбелязан в петък, когато само за 24 часа с коронавирусна инфекция бяха диагностицирани 1595 човека.

В черната статистика влезе и датата 22-и октомври, когато за едно денонощие в страната починаха 29 души с положителен PCR тест за COVID-19. Така за една седмица починаха 116 души, а други 1320 бяха излекувани. Ако трябва да се прави опит за съпоставяне спрямо периода между 12-и и 18-и октомври, то може да се каже, че ръстът при новите случаи е с приблизително 1.8, което означава, че през настоящата седмица са регистрирани 3665 случая повече за страната отколкото през изминалата. Отново за същия период увеличение има и при смъртните случаи, които са с 39 повече. Положителното е, че оздравелите също са повече и то със 226.

Припомняме, че в периода между 12 и 18 октомври в България бяха регистрирани 4789 нови случая, а 1094 души бяха излекувани. Същевременно други 77 човека с положителен PCR тест за COVID-19 починаха.

Не много по-различна е и ситуацията в област Русе, където за отминаващата вече седмица бяха установени 267 нови случая на коронавирус, като един от тях е поставен под карантина в друга област.

Това е почти три пъти повече спрямо миналата, когато общо броят на заболелите беше 90. Тотален антирекорд за областта беше отбелязан в четвъртък, когато за едно денонощие заболелите от Русенско достигнаха 55 души.

Единайсет повече са и излекуваните, което прави 29 души от 19-и октомври до днес. За съжаление пет души с положителен PCR тест за COVID-19 от областта починаха. С тях починалите в региона достигнаха 29.

Сред случаите с COVID-19 през седмицата са две начални учителки съответно от СУ „Васил Левски“ и ОУ „Иван Вазов“, както и 11 ученици от четири русенски училища. По-конкретно става дума за двама първокласници от СУ „Васил Левски“ и един деветокласник от същото училище, двама шестокласници от ОУ „Иван Вазов“, един дванайсетокласник и един десетокласник от Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Апостол Арнаудов“, както и четирима единайсетокласници от АГ „Гео Милев“.

Освен тях с коронавирусна инфекция бяха диагностицирани 31-годишна учителка и едно 3-годишно дете от детска градина „Русалка 1“.

Същевременно бум на COVID-19 имаше и две социални заведения в Русе – Центъра за настаняване от смесен тип на деца/младежи с увреждания „Розовата къща“, както и Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства „Райна Гатева“. В „Розовата къща“ са петима души – две лица от персонала и трима потребители, докато в другата социална институция болните са четирима – двама от персонала и двама потребители.

Припомняме, че новите случаи на коронавирусна инфекция се обявяват за изминалото денонощие. Общо броят на диагностицираните с COVID-19 в област Русе от началото на пандемията е 818 души, като активните случаи са 376. Към момента 83 от тях са на болнично лечение, а 293 са оставени под домашна изолация.

Ръководството на Областна администрация Русе е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона. От Областния оперативен щаб апелират за спазване на всички въведени противоепидемични мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари