Представете си, че не е ББР, а вашето ЕООД

1
Погледната през призмата на частна компания, съдебната битка за смяната на борда на държавната банка изглежда като гротеска
Погледната през призмата на частна компания, съдебната битка за смяната на борда на държавната банка изглежда като гротеска Снимка: БГНЕС / Архив

Вие сте предприемач. Имате нова бизнес идея и си регистрирате фирма. Нещата се задвижват, намирате й управител, на когото поверявате ежедневната дейност

Всичко е чудесно, докато в един момент не решавате да го смените - може би защото не се справя според очакванията ви или защото го подозирате в злоупотреби, или пък просто сте открил по-добър, пише Капитал. Заявявате си решението като едноличен собственик в Търговския регистър и той обжалва. Съдът временно спира вписването докато тече спорът по същество, което може да отнеме и месеци. И вие оставате със стария си управител, който в това време може да се разпорежда с банковите сметки, да прехвърля активи, да подправя документи и въобще да ви нанесе всевъзможни щети. Вие естествено не сте вчерашен и можете да помислите и други хватки - да впишете втори управител например и за всяко решение да е нужен и неговия подпис. Но това също може да се блокира.

Звучи абсурдно, нали? Сякаш писано от някаква кръстоска между Кафка и Гришам

Определението на съдия Мария Вранеску не е особено необичайно и СГС често допуска подобни слабо обосновани охранителни искове. Случаят просто ескалира заради повечето публичен заряд по темата ББР и публичността, която й дава икономическият министър Кирил Петков.

Сега той е в ролята на нашия хипотетичен собственик на едноличната компания. Би могъл да обжалва и го прави, но е притиснат от времето заради краткия живот на служебния кабинет. А би могъл да прави и нови опити да впише решението си. И той прави и това - след отказа от миналия петък последва нов такъв в понеделник, който още виси в статус "Обработва се". Към него има приложена обяснителна записка, защо според адвокатите на министерството трябва да се впише и отговор от Николай Димитров с обяснение, че блокираното от съда вписване не може да бъде заобиколено, като просто се подава наново.

Но има и едно нещо, по което Кирил Петков е много различен от нашия злополучен протагонист-предприемач - той има цяла институция и публична трибуна зад себе си. Представете си, че трябва да водите тази битка сам и без медиите да отразяват неволите на вашето ЕООД.

РЕКЛАМА

Е, горе-долу в този сюжет е сега Министерство на икономиката с поверената му Българска банка за развитие (ББР). Разбира се, аналогията не е 100% точна и при решенията кой да управлява такава държавна институция има особености и процедури. Но те като цяло вече са изпълнени - новото ръководство е одобрено от БНБ, а ББР още преди две години лобистки беше извадена извън обхвата на специалните правила, изискващи конкурси и даващи защита в рамките на мандата на управата й. Така че измисленият ни казус отразява почти плътно действителността.

Последното развитие след месец и половина перипетии е, че по искане на единия от изпълнителните директори на ББР, Николай Димитров, в края на миналата седмица съдът спря не просто неговото освобождаване, но и назначаването на други членове на надзорния и управителния съвет на банката.

По първата част той би могъл лесно да обоснове, че има интерес, и да търси съдебна защита за неправомерно уволнение. Не е ясно обаче защо съдията преценява, че това трябва да е достатъчно да блокира вписването на ново ръководство. Отстраняването на някой от заемана позиция трудно може да се приеме, че води до непоправими последици, а ако той спечели делото на по-късен етап, може да бъде възстановен на позицията или да му бъде присъдено обезщетение. А по втората част определението е още по-фриволно, защото не е ясно какъв е правният интерес на Димитров по отношение на вписването на други лица в управителните органи на банката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари