Предложенията на Борисов са опит за измама и заличаване на следите

0
Блъскането с ръка по масата и обругаването на протестиращите, показват безсилният изблик на нерви у човек, който е загубил народа си
Блъскането с ръка по масата и обругаването на протестиращите, показват безсилният изблик на нерви у човек, който е загубил народа си

Блъскането с ръка по масата и обругаването на протестиращите, показват безсилният изблик на нерви у човек, който е загубил народа си

За 37-ми ден на антиправителствения протест се събра отново огромно множество хора, недоволни от политиката на правителството и премиера Борисов, предаде БГНЕС.

По традиция протестиращите се събраха в триъгълника на властта, заключен между Министерски съвет, Президентството и Партийния дом. Остава блокадата на 3 кръстовища в центъра на София – на пл. Независимост, при Софийския университет и на Орлов мост. За няколко часа през нощта беше блокирано и кръстовището на бул. “Ситняково” пред румънското посолство. За кратко днес беше спряно и движението към ГКПП Калотина, както и на Дунав мост - Русе, протестиращи блокираха и прохода Хаинбоаз.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви своите решения в обръщение към нацията – свикване на ВНС, намаляване на депутатите на 120, закриване на ВСС, редовно изслушване на главния прокурор. Последваха редица коментари на депутати, политолози, държавници и общественици.

……………………………………..

Президентът Румен Радев коментира също в обръщение към народа, че разговор за конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори.

Повече от месец продължават протестите и искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира недоволството потвърждават необходимостта от исканите оставки, категоричен е Радев.

Самият акт днес на Борисов показва пренебрежение към конституцията – член 159 е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на министър- председателя. Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите да инициира промени в конституцията? Моят отговор е не. Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в конституцията? Отговорът е не. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не, каза още президентът.

В предложенията на Борисов от днес липсва достатъчно сериозна реформа на статута на главния прокурор, липсват достатъчно гаранции, че Иван Гешев ще си подаде оставката, виждаме заиграване с популизъм, защото за нас идеята с намаляване на броя на депутатите е стара, но е антидемократична – значи българските граждани ще имат по-малко представителство в парламента и по-малък избор. Това каза председателят на “Да, България” Христо Иванов.

По думите му предложенията на Борисов са опит за измама и заличаване на следите.

“Изявлението на все още неподалия оставка Бойко Борисов е пореден опит за печелене на време и проява на страх. Проваленият и загубил доверие парламент с мнозинство, диктувано от олигархичната му власт, се готви сам да предложи проект на нова Конституция, пишат в профила си във Фейсбук организаторите на блокадите в столицата – “Отровното трио”.

“Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си.

В т.нар. предложения не чухме никаква готовност за вадене на Прокуратурата от съдебната система, нито за машинно и електронно дистанционно гласуване.

На практика нито едно от исканията на протеста не е уважено. Блъскането с ръка по масата и обругаването на протестиращите, показват безсилният изблик на нерви у човек, който е загубил народа си и когото народът иска да загуби. Няма да повярваме и на тази лъжа! #ОСТАВКА и нови избори, без диктата на Борисов! Продължаваме докрай!

“Темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество. Включително от г-н Борисов в критични за него и партията му моменти”. Това написа Корнелия Нинова в социалната мрежа.

“Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване”, смята Нинова.

Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система – най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз. Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта ѝ”, каза лидерът на БСП.

Когато след 30-годишна история говорим за дефектиране на демократичните правила, норми и реалности, това най-малкото е тревожен сигнал в обществото. Но няма как да си затворим очите пред очевидни и очевадни политически реалности. Това написа в профила си във Facebook председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, като цитира изказване на почетния председател на движението Ахмед Доган от 19.12.2019г.

В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество, казва Доган, цитиран от Карадайъ.

Предложенията на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и приемането на нова Конституция са „абсолютно антипиарски подход“. Това заяви пред БГНЕС Цветан Цветанов, председател на Евро-атлантическия Център за сигурност.

„Авариен изход от създалата се тежка политическа ситуация. Абсолютно антипиарски подход. В момента няма никакво обществено доверие в парламент и правителство“, коментира Цветанов, който е на обиколка в Родопите, включваща селищата Доспат, Рудозем, Борино и др.

Според него, ако трябваше да се правят подобни законодателни промени, те трябваше да бъдат разгледани на председателски съвет в Народното събрание.

Това е опит да се изземе инициативата от страна на Борисов. Така коментира политологът Димитър Ганев решенията, които днес премиерът обяви в обръщение към нацията.

„ГЕРБ и премиерът Борисов са в отбранителна позиция. Това е първият момент, в който те се опитват да изземат инициативата, да предложат нещо, което всички ще коментират, както и стана. Борисов се опита днес да институционализира дебата. В тази институционална роля ГЕРБ е по-силна“, коментира той.

Политологът е категоричен, че проект на нова конституция ще има и той ще бъде внесен в Народното събрание. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари