Правилата за здравословен сън или защо сънят е безплатен козметолог

0
Недостигът на сън, преумора и стресът водят до метаболитни нарушения
Недостигът на сън, преумора и стресът водят до метаболитни нарушения Снимка: ThinkStock/Getty Images

Недостигът на сън, преумора и стресът водят до метаболитни нарушения

Сънят заема около една трета от живота на човек. Знаем със сигурност, че без сън тялото не може да функционира. Какво точно се случва в този момент и защо е толкова важно да се поддържа модел на сън при всякакви житейски обстоятелства, вижте сега:

Дълго време се смяташе, че както тялото, така и мозъкът изобщо не функционират по време на сън. Науката обаче е доказала обратното: сънят е период, когато мозъкът работи активно върху цял набор от процеси, необходими не само за осигуряване на живот, но и за подобряване на качеството му. Тези процеси засягат както физическото, така и психологическото здраве на човек, обяснява Actualno.

Цикли на съня

Докато спите, мозъкът непрекъснато повтаря едни и същи действия и процеси, които са разделени на две фази: REM и NREM сън. Те съставляват пълен цикъл на съня, който се повтаря четири до пет пъти на нощ. При първото повторение на този цикъл бавният сън отнема по-малко време от бързия сън, но през нощта съотношението им се изравнява.

Фазата REM сън се нарича още фаза на бързото движение на очите (REM фаза), тъй като в това време очите активно се движат под затворените клепачи, а мозъчните процеси са почти толкова активни, колкото и по време на събуждане. Честотата на дишане и сърдечната честота се увеличават, големите мускули на тялото се отпускат и точно в този момент сънуваме. Смята се, че ако внезапно се събудим по време на REM сън, може да изпаднем в сънна парализа.

Бавен или не-REM съня, е фазата, когато всички процеси в тялото се забавят. Състои се от четири етапа. Първото е граничното състояние между будност и заспиване. Вторият е плитък сън, когато сърдечната честота и честотата на дишане остават същите, но телесната температура пада. Третият и четвъртият етап са дълбок сън. REM сънят е изключително важен. Той помага на тялото да си почине и да се възстанови, а също така подобрява способността на мозъка да учи и помни.

Вградени механизми

Сънят в нашето тяло се регулира от два основни процеса: циркадните ритми и самото желание за сън.

Циркадните ритми се контролират от биологичен часовник, разположен в мозъка. Този часовник реагира предимно на светлина - започва производството на хормона мелатонин в тъмното и го изключва, когато усети светлина.

Желанието за сън е изключително важно, защото тялото се нуждае от почивка толкова, колкото се нуждае от храна, когато е гладно. През деня това желание постепенно се формира и в един момент достига критично ниво и тогава трябва да заспите. Има голяма разлика между желанието за сън и глада. Гладът няма да ви накара да ядете, когато не можете. Но може да заспите във всяка ситуация, дори на среща или докато шофирате. В състояние на изключителна умора тялото може дори да влезе в микросън за няколко секунди с отворени очи. Дремката за 30-40 минути ще помогне за намаляване на желанието за сън и ще отложи момента на заспиване с няколко часа.

Защо имаме нужда от сън

Качеството и количеството на съня пряко влияят на мозъчната функция. Така, на първо място, наречената пластичност или гъвкавост, на мисленето се отнася за това как мозъкът се адаптира и усвоява информацията, която получава. Ако не сте спали достатъчно, тогава през деня ще е трудно да се задълбочите в нещо ново и още по-трудно да си спомните за това по-късно. Някои изследователи също така смятат, че по време на сън мозъчните клетки са по-добри в изхвърлянето на ненужните отпадъчни продукти.

При липса на сън се увеличават и рисковете за здравето. Доказано е, че се засилват симптомите на депресия, засилват се заболяванията на сърдечно-съдовата система и мигрената, повишава се кръвното налягане. Нивото на имунитет също намалява, което увеличава риска от заразяване с вирусни или бактериални заболявания. Сънят също играе важна роля в метаболизма и редовната липса на сън може да увеличи риска от развитие на диабет.

Недостигът на сън, преумора и стресът водят до метаболитни нарушения. При липсата на сън има забавяне на производството на хиалуронова киселина, както и на еластинови и колагенови влакна.

Всичко това води до повяхване и сухота в кожата.

В заключение:

Сънят е изключително важен за всяко жив същество, без значение от възраст, социален статус или друго. Той е начинът тялото, органите и мозъкът да се рестартират за новия ден!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари