Пръстеновидното слънчево затъмнение зарадва хиляди любители на астрономията

1

Астрономите любители имаха възможност на наблюдават в небето над Източна Африка в деня на лятното слънцестоене пръстеновидно слънчево затъмнение от типа "огнен пръстен", съобщи АФП.

Астрономическото явление започна малко слез изгрева в Централна Африка, преминавайки през ДР Конго, Южен Судан, Северна Етиопия, преди да се насочи към Азия, за да приключи над Тихия океан, южно от о-в Гуам. Луната блокира над 99 процента от слънчевата светлина по време на максимума, който беше в 6:40 по Гринуич (9:40 българско време). Той беше само над 2 процента от земната повърхност, предава БТА.

Слънчевото затъмнение започна 3:45 ч по Гринуич (6:45 ч. българско време). Ще приключи в 9:34 часа по Гринуич (12:34 ч. българско време).

Частично затъмнението се наблюдава над Югоизточна Европа, Северна Австралия и части от Тихия и Индийския океан. То се излъчва на живо от проекта "Виртуален телескоп" (Virtual Telescope Project).

Предишното пръстеновидно слънчево затъмнение беше през декември миналата година.

При пръстеновидно слънчево затъмнение звездата ни, Луната и Земята се подреждат в линия, докато естественият ни спътник е максимално отдалечен от нас. Затова Луната покрива центъра на Слънцето, но оставя периферията му видима, образувайки огнен пръстен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари