Пожарите в Лос Анджелис прогониха 25 000 българи от домовете им

0
Българска студентка разказва за огнения ужас
Българска студентка разказва за огнения ужас Снимка: Ройтерс

Пожарите, разразили се край многомилионния Лос Анджелис, подгониха от домовете им и около 25 000 българи, колкото по неофициални данни живеят в мегаполиса.

Властите веднага след обявяването на тревога започнаха евакуация на жителите в засегнатите райони.

Няма данни за пострадали български граждани“, обявиха от генералното ни консулство в Лос Анджелис на Фейсбук страницата си, информира Монитор.

В капана на огъня се озовала дъщерята на журналистката Лияна Панделиева – Ванина, която се евакуирала в Палм Спрингс. Момичето участвало в голямото изнасяне от горящия град, което образувало километрични задръствания и заклещило хората за по 4-5 часа.

„Ще изгорим днес живи. Всички училища около нас са затворени, навсякъде мирише на пожар, отне ми 2 часа да шофирам разстояние, което отнема 25 минути. Иначе затворени са магистрали, евакуират квартали около нас“, разказа студентката Ванина.

Момичето видяло как гори къщата на една от преподавателките й. „Видях от къщата й горят вече говорим за пламъци, излизащи от прозорците. Пълнят си колата в момента с най-важните си вещи, да ги откара дъщеря им, но те ще останат. Хората отказват да се евакуират, за да си пазят къщите“, разказва българската студентка.

Димът затруднява дишането „Смрад, смог, люти, сълзи ми текат, по колата пада пепел“, казва Ванина.

Хотелите в „чистите“ зони свършват като на хотелски Черен петък“, разказа пък майката на момичето.

Заради пожарите са били блокирани ключови пътни артерии 405 Freeway и Highway 101. В борбата със стихията участват повече от 1000 пожарникари, като усилията са съсредоточени върху спасяването на градовете Вентура и Санта Паула.

Прогнозите съвсем не вещаят добро, защото в района ще има ветрове със скорост 130 км/ч. Огнената стихия вече е погълнала около 150 къщи, но се очаква пораженията да са доста по-големи.

Току-що близка приятелка ми писа, че много хора са загубили къщите си. Два дни е духал силен вятър, от който се е разразил пожарът. Сега се очаква отново засилване на вятъра“, разказва в социалните мрежи Панайот Първанов.

Най-малко шест жилища в едно от най-богатите предградия на Лос Анджелис - Бел Еър са унищожени. Пожарът е засегнал частично и имението на медийния магнат Рупърт Мърдок. Пламъците са застигнали лозята на 86-годишния милиардер. Имотът му е в списъка с местата за задължителна евакуация.

Кметът на града е издал заповед за евакуацията на 230 000 души от Лос Анджелис и Вентура. Сред живущите в района няма пострадали. Над 250 000 души обаче нямат ток.

Преди по-малко от два месеца огнен ад опустоши Северна Калифорния, тогава най-малко 17 души загинаха, а други 150 бяха обявени за издирване.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари