Посолството на Русия отговори на шпионския скандал у нас

1
Русия си запазва правото на отговор
Русия си запазва правото на отговор

Двама служители на Търговското представителство на Руското посолство ще напуснат България,съобщиха от посолството на Русия в България.

От посолството публикуваха позиция във "Фейсбук" по повод разпространената от прокуратурата информация за двама руски граждани, осъществявали шпионска дейност в България.

Руснаците са с дипломатически статут у нас. По-рано днес Министерството на външните работи обяви руските дипломати за "персона нон грата". Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната ни.

На 23 септември т.г. Пълномощният министър на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на Търговското представителство за "персона нон грата" в съответствие с чл. 9, пар. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.

Доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени.

Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения.

Въпросните служители ще напуснат страната в посочения в нотата срок. Руската страна си запазва право за ответни "огледални" мерки", се казва в съобщение на руското посолство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари