Посланикът на Дания се срещна с кмета Пенчо Милков

0
Посланикът на Дания Н. Пр. Йес Нилсен посети Русе
Посланикът на Дания Н. Пр. Йес Нилсен посети Русе Снимка: Община Русе

Посланикът на Дания Н. Пр. Йес Нилсен посети Русе

Посланикът на кралство Дания Н. Пр. Йес Нилсен бе посрещнат днес от кмета на Община Русе Пенчо Милков и заместник – кмета Златомира Стефанова, като част от опознавателната обиколка на дипломата из страната. Той се запозна с работата на местното ръководство по редица въпроси за развитието на общината.

Кметът Милков представи на Н. Пр. Нилсен своята политика на прозрачност на управлението и въвеждането на антикорупционни мерки. Сред тях са протичането на обществените поръчки изцяло в електронна среда, осигуряването на достъп на гражданите до деловодната система на администрацията, чести анкети и обществени обсъждания.

„Впечатляващо е как хиляди русенски граждани и фирми се включиха в даването на предложения за изготвянето на един от най-важните документи за местната власт – Плана за интегрирано развитие на Община Русе 2021 – 2027“, каза кметът. Според него техните идеи ще повлияят положително за развитието на общината в следващите години.

Седмичният отчет за дейността на Община Русе силно впечатли Н. Пр. Нилсен, като той обеща да приложи тази добра практика.

Зеленият преход и пионерството на Русе с проекта за въвеждането на инфраструктура за производство на водород също бяха тема на срещата. Инициативата предвижда разработването на 20 автобуса и кораб-тласкач, задвижвани от водород, и е съвместна дейност на Община Русе, Общински транспорт Русе АД, Русенския университет "Ангел Кънчев", "Параходство Българско речно плаване" АД , Асоциацията на дунавските общини "Дунав", Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия и Българската академия на науките.

Първият дипломат на кралство Дания разказа за екологичната политика на своята страна и т. нар. „Национална водородна стратегия“ (Power-to-X). Парламентът на северната страна е отделил 1,25 млрд. датски крони (161 млн.евро) за „преобразуването“ на електричеството в газове или течни синтетични горива. Стратегията предвижда стимулиране на производството и потреблението на зелен водород в тези сектори, където е трудно да се осигури намаляване на емисиите с помощта на други технологии. Става въпрос за корабоплаването, авиацията, тежкия автомобилен транспорт и промишлеността.

Посланик Нилсен сподели, че се радва да бъде гост на Малката Виена и с удоволствие ще посети родната къща на нобеловия лауреат за литература Елиас Канети, който прекарва детските си години в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    ОДМВР Русе
    Ако има девойки от Дания, пазете ги от кмета!
  • 6
    1
    Соц. съобщение
    Да се чете: Кметът Пенчо Микрофонов представи на Н. Пр. Нилсен своята политика за осеменяване на общинарки и ланкане на празни приказки пред червените бабички по селата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари