Полиция vs протестиращи: Спреят ми е по-лют от спрея ти

0
Пострадаха протестиращи, журналисти и полицаи
Пострадаха протестиращи, журналисти и полицаи Снимка: Георги Кожухаров / Дневник

Днес е 56-ият ден на протести с искане на оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

"Дневник" следи на живо ситуацията.

Сблъсъци между полиция и протестиращи, напрежение, арести и пострадали граждани, журналисти и полицейски служители след пръскане с лютив спрей. Така изглеждаха сутринта и ранния следобед на днешния 56-ти ден на протести с искане за незабавна оставка на правителството и главния прокурор. Напрежението доведе до пръскане със спрей и от страна на полицията, и от протестиращи. И полицаи, и протестиращи показаха рани и охлузвания още в първите часове на деня, а случилото се на площад "Независимост" за пореден път повдигна въпросите за провокаторите и безсмисленото насилие - и от двете страни на кордона.

Първите сблъсъци и арести след отнет щит

Народното събрание възобнови работата си след лятната ваканция в опит да започне дебат по нова Конституция и избори за Велико народно събрание, но на фона на протест, който започна още в 8 ч. сутринта и бе обявен като "Велико народно въстание". Малко след спокойното начало обаче се стигна до първите напрегнати ситуации, в които протестиращи опитаха да пробият кордона на жандармерията, който охраняваше входа на бившия партиен дом от към БНБ.

<strong class='keys'>Полиция</strong> vs <strong class='keys'>протестиращи</strong>: "Спреят ми е по-лют от спрея ти"

© Георги Кожухаров

След няколко поредни опита протестиращи успяха да издърпат един от щитовете на жандармерист, а мъж се качи на покрива на един от служебните бусове. Други направиха импровизирани заграждения от инвалидни колички. Малко след 9 ч. сутринта последваха и първите арести. Много от атакуващите полицията носиха тениски на проруската партия "Възраждане" от Варна на Костадин Костадинов, известен като Костя Копейкин.

Журналисти работят в мъгла от лютив спрей

Втората вълна на напрежението започна около централния вход на сградата на Народното събрание. Мъже с маски и противогази хвърляха бомбички и яйца като опитаха да пробият полицейския кордон и да обърнат камионетка.

В отговор на агресията полицията използва лютив спрей, но в обсега му попаднаха както мирно протестиращи, така и фоторепортери и екипи на няколко медии. По-късно от полицията съобщиха, че и протестиращи са използвали спрей срещу тях като сред пострадалите има и униформени.

Велислав Минеков от "отровното трио" също се оплака от нападение с лютив спрей като обяви, че един полицай го е пръскал, а друг е снимал.

<strong class='keys'>Полиция</strong> vs <strong class='keys'>протестиращи</strong>: "Спреят ми е по-лют от спрея ти"

© Георги Кожухаров

Репортерът на Би Ти Ви Канна Рачева бе засегната докато с оператора отразяват протеста. Сред пострадалите журналисти бе и репортерът на БНТ Николай Минков, който е припаднал и откаран в болница с линейка. Той е колабирал, докато е вземал интервю, а преди това е бил напръскан с лютив спрей.

Медици оказаха помощ на десетки обгазени и откараха с линейка колабирал мъж. Повече от 21 линейки са ходили до площад "Независимост", за да окажат първа помощ както на пострадали протестиращи, така и на полицейски служители. 38 протестиращи и полицаи са обслужени от Спешна помощ до 15.15 ч. Получени са над 50 реални и около 30 фалшиви сигнала. През спешното са минали и пострадали с охлузни рани.

Третата арена на сблъсъци - на ул. "Леге"

На ул. "Леге" цивилни полицаи събориха младеж на земята. Последва светкавична реакция на протестиращите, които обградиха униформените. По-рано при един от сблъсъците на протеста арестуваният младеж е бил в първите редици сред хората, опитали да пробият кордона и е бил напръскан със спрей.

Малко след това полицаите освободиха младежа, когото се опитаха да изведат с кола, но тя беше блокирана плътно от протестиращи. Пред "Дневник" Георги Чавдаров разказа, че след като попаднал в обсега на лютивия спрей отишъл до ул. "Леге" да си купи нещо за пиене, където е бил пресрещнат от полицаи. Когато са му поискали документите е тръгнал да бяга. "Спънаха ме и ме повалиха на земята", разказа още Чавдаров.

Полицията предупреди, че ще използва сила, ако се наложи

Още в 10 ч. сутринта директорът на СДВР Георги Хаджиев предупреди, че ако се наложи, полицията ще използва физическа сила като за пореден път призова хората да не се поддават на провокации и агресия. Въпреки призивите протестиращи хвърляха слама по полицаите и опитаха да запалят балите, но бяха изблъскани от кордона. В следобедните часове СДВР обяви, че в протеста са участвали ултраси и пратени от провинцията хора с досиета.

<strong class='keys'>Полиция</strong> vs <strong class='keys'>протестиращи</strong>: "Спреят ми е по-лют от спрея ти"

© Георги Кожухаров

"Над 27 служители са откарани в болници и им е оказана медицинска помощ. Над 100 полицаи са получили медицинска помощ на място заради ползван лютив спрей от страна на хора, които са с противогази. Кой мирен гражданин отива с маска, противогаз и лютив спрей на протест?", пита риторично Хаджиев.

Към униформените са били хвърляни метални пръти, дървени колове. "Полетяха камъни и павета от софийските улици. Много колеги са пострадали", посочи Хаджиев. Малко по-късно трима от пострадалите униформени застанаха пред журналисти и показаха нараняванията си като обясниха и как са ги получили.

Адвокати се оплакаха, че нямат достъп до арестуваните

След сблъсъците с полицията бяха арестувани общо 38 души, а от СДВР обявиха, че голяма част от тях са привърженици на "Възраждане". Сред арестуваните са съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов и членът на Националния съвет на движението Иван Калчев.

В ареста попадна и доц. Стоян Бешков, ръководител на отдел в Националния природонаучен музей, който публикува своя снимка с белезници, направена в полицейския бус, а след това снимки от полицейското управление.

<strong class='keys'>Полиция</strong> vs <strong class='keys'>протестиращи</strong>: "Спреят ми е по-лют от спрея ти"

© Георги Кожухаров

В ранния следобед адвокати сигнализираха, че нямат достъп до подзащитните си, които са задържани във 2-ро районно управление на СДВР. Във видео, публикувано във "Фейсбук", адвокат Росен Рашков и адвокат Полина Велчева съобщиха, че в полицейското управление се намират над 16 души, задържани по време на протестите, но те нямат достъп до нито един от тях.

Няколко часа по-късно председателят на гражданско сдружение "Боец" Георги Георгиев съобщи, че адвокатите все пак са получили достъп до задържаните и вече подготвят жалби до районния съд във връзка с арестите.

Реакции в защита на журналистите и свободата на мирния протест

Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с декларация, с която осъжда всяко насилие, което нарушава човешки права и свободи и определя насилието срещу журналисти като позор за всяко общество.

"СЕМ настоява всеки да уважава работата на журналистите и репортерските екипи, защото журналистите са "очите и ушите" на гражданското общество и всеки опит те да бъдат "обгазени" или наранени е атентат срещу свободата на словото.

Реакция имаше и от Българския хелзинкски комитет, които отправиха критики заради недопускането на адвокати до техните клиенти.

Полицаи показаха нараняванията си пред журналисти и разказаха как са били обект на агресия от страна на провокатори.

© СДВР

Полицаи показаха нараняванията си пред журналисти и разказаха как са били обект на агресия от страна на провокатори.

"От редица медийни материали в днешния ден стана също така ясно, че в отговор на противозаконни действия на участници в протестите, полицейски органи са използвали непропорционална сила и помощни средства, включително сълзотворен газ с широк обхват, който засяга хора, непричастни към безредиците. При тези действия са пострадали и журналисти. Употребата на сила и помощни средства е допустима по закон само в условията на абсолютна необходимост и строго съразмерно на противозаконните действия, срещу които тя се използва", подчертават от правозащитната организация.

От БХК напомнят, че отделните провокатори следва да се отстраняват незабавно без да се засяга правото на мирно събиране на останалите протестиращи. "Тези сигнали говорят за масови противозаконни действия на полицейски служители, които следва да бъдат проверени както от ръководството на МВР, така и от прокуратурата", призовават от организацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари