Politico: Сателит показва как Русия струпва войски край Украйна

0
От снимки се вижда как край границата са концентрирани танкове, самоходна артилерия, сухопътни войски
От снимки се вижда как край границата са концентрирани танкове, самоходна артилерия, сухопътни войски

От снимки се вижда как край границата са концентрирани танкове, самоходна артилерия, сухопътни войски

Нови търговски сателитни снимки, направени в понеделник, потвърждават скорошните съобщения, че Русия отново натрупва войски и военно оборудване на границата с Украйна след голямата концетрация на сили тази пролет, пише Politico, цитиран от агенция Фокус.

Новите снимки, направени от Maxar Technologies и споделени с POLITICO, показват натрупване на бронирани части, танкове и самоходна артилерия, заедно със сухопътни войски, струпващи близо до руския град Елня край границата с Беларус. Частите, които започнаха да се придвижват в края на септември от други райони на Русия, където обикновено са базирани, включват елитната 1-ва гвардейска танкова армия.

Междувременно нов анализ на Jane’s в понеделник разкрива, че оборудването от 4-та танкова дивизия на Русия е преместено в райони около Брянск и Курск близо до северната граница на Украйна. Частите са оборудвани с основни бойни танкове Т-80У и самоходна артилерия.

В района са забелязани и елементи от 1-ва гвардейска танкова армия. Армията „е проектирана да провежда операции на всяко ниво на битка от борба с бунтовници до механизирана война“, се казва в анализа на Jane’s „Обикновено тя е първата, която получава най-новото оборудване и също така се разглежда като основна формация за тестване на ново оборудване и тактики“.

Разгръщането „бележи ясно отклонение от стандартния модел на обучение на 1-ва гвардейска танкова армия“, което обикновено се провежда около Москва, посочва Jane’s.

Напрежението между Москва и Запада се засилва през последните няколко месеца, след като руският президент Владимир Путин изрази недоволството си от новите разговори за евентуално присъединяване на Украйна и Грузия към НАТО и когато министърът на отбраната Лойд Остин посети двете страни през октомври.

Докато беше в Киев, Остин беше попитан за кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО. Той не изрази открито съгласие, но каза, че Украйнаима право да решава собствената си бъдеща външна политика“ и САЩ „ще продължат да правят всичко възможно, за да подкрепят усилията на Украйна да развие способностите си за отбрана“, добави той.

Дни по-късно Путин даде своя отговор по време на реч в Сочи, предупреждавайки, че „формално членство в НАТО може никога да не се случи“ за Украйна, „но военната експанзия на територията вече е в ход и това наистина представлява заплаха за Руската федерация, ние сме наясно с това.

Washington Post за първи път съобщи за натрупването на войски в събота. По-късно Reuters цитира министерството на отбраната на Украйна, което отрече доклада на Post, заявявайки, че от понеделник прехвърлянето на повече руски войници, оръжия и оборудване до границата с Украйна „не е регистрирано“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари