Американски мозъчен тръст: Северна Корея доставя боеприпаси на Русия

1
За това сигнализира рязкото увеличение на трафика по границата между двете държави, смятат американци
За това сигнализира рязкото увеличение на трафика по границата между двете държави, смятат американци Снимка: EPA / БГНЕС

За това сигнализира рязкото увеличение на трафика по границата между двете държави, смятат американци

Неотдавнашни сателитни снимки показват рязко увеличение на железопътния трафик по границата между Русия и Северна Корея, което предполага, че Северът доставя боеприпаси на Русия, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на американски мозъчен тръст.

Спекулациите за възможен севернокорейски план за попълване на руските запаси от боеприпаси, изразходвани по време на войната с Украйна, се разпалиха миналия месец, когато севернокорейският лидер Ким Чен-ун пътува до Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин и да посети ключови военни обекти. Чуждестранни служители подозират, че Ким търси усъвършенствани руски оръжейни технологии в замяна на боеприпаси, за да продължи ядрената си програма, предава БТА.

"Като се има предвид, че на неотдавнашната си среща Ким и Путин обсъдиха обмен в областта на отбраната, както и военно сътрудничество, значителното увеличение на железопътния трафик вероятно сочи, че Северна Корея доставя оръжия и боеприпаси на Русия", се казва в доклад, публикуван в петък на уебсайта Beyond Parallel, управляван от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни проучвания.

"Въпреки това широкото използване на брезент за покриване на транспортните контейнери и оборудване прави невъзможно окончателното идентифициране на това, което се вижда на железопътното съоръжение Туманган" на границата, се казва в доклада.

В него се казва още, че на сателитните снимки от 5 октомври се вижда "значително и безпрецедентно движение на товарни вагони" в железопътното съоръжение Туманган. Според доклада изображенията показват приблизително 73 вагона, докато прегледът на предишни сателитни изображения от последните пет години показва, че на това съоръжение има най-много около 20 вагона.

Представители на САЩ и Южна Корея предупредиха, че за Северна Корея и Русия ще има последици, ако продължат със сделката за трансфер на оръжия в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват всякаква търговия с оръжия с участието на Северна Корея.

От миналата година САЩ обвиняват Северна Корея, че предоставя на Русия боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети, голяма част от които вероятно са копия на боеприпаси от съветската епоха. Южнокорейски официални лица заявиха, че севернокорейски оръжия, предоставени на Русия, вече са били използвани в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    до 2
    Освен че американците спонсорират украинците, украинците също крадат и голяма част от тези помощи, до обикновените им войници нищо не достига. Сега имаше едни минирани полета, вместо да ги обезвредят си пуснаха пехотата да ги "обезвреди", обаче те не искат да умират и се предадоха на руснаците, а иначе навсякъде говорят как руснаците нямат оръжия, дават им с картофи да се замерят и се предават на украинците. Така че "героите/жертви" украинците, също са корумпирани измамници, не са с нищо по-различно от който и да е друг. Както от европа дават пари за България и ги изкраждат, така става и там.
  • 5
    3
    Ким-Чен-Дзън
    Ъъъ, на кое точно ще ми пръднете, че нещо ми се заканвате? Впрочем хората ми в северна Корея живеят средно със седем години по дълго от българите. За 30 години си удвоихме населението. Вие с вашето какво направихте? Ние произвеждаме от химикалки до ядрени ракети. Вие май и тоалетната си хартия внасяте от Гърция и Турция.
  • 4
    2
    русенец
    До мозъците от САЩ. Американдетата също доставят оръжие, но на Украйна. Какъв ви е проблема? По-голяма патаклама, повече джепане ще пласирате! Нали това искате, кръв!
  • 5
    1
    💩💩💩
    Много много ми е интересно, какви точно последици ще им причини сащ ? Днес всеки дава оръжие на всеки и се намесва в напълно чужди държави. Така че сащ да ходи да си го начука отзад и веднага после в устата и да си я задържи запушена с начуканото.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари